Dzień dobry. Oczywiście, da się żyć bez masła. Jednak w zbilansowanej diecie nie może zabraknąć codziennej tłuszczu. Tłuszcz jest niezbędny w diecie, gdyż wchodzi w skład komórek ciała i ważnych substancji w organizmie (np.hormony), poza tym umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (A, D, E, K) oraz daje nam dużo energii. Istnieje kilka rodzajów tłuszczu, które powinno się spożywać w mniejszej i większej ilości. Tłuszcze nasycone odzwierzęce (czyli te które zawiera m.in. masło, śmietana, produkty mleczne oraz tłuste mięso, wędliny, smalec, wyroby mięsne) powinny być spożywane w najmniejszej ilości. Jeśli spożywa Pan produkty mleczne, to masło nie jest konieczne. Istnieją także zdrowe nasycone tłuszcze roślinne (olej kokosowy i palmowy nierafinowany), które można jeść zamiast masła. Natomiast kwasy tłuszczowe nienasycone to niezbędne tłuszcze, które powinniśmy spożywać w większej ilości. A są to: orzechy i pestki (np. orzechy włoskie, migdały, sezam, pestki dyni), oleje roślinne nierafinowane m.in.: rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany, rydzowy (oleje te należy spożywać na zimno np. jako dodatek do sałatek) oraz awokado i tłuste ryby morskie. Stosowanie powyższych olejów powinno także złagodzić problemy trawienne. Nie należy spożywać margaryny, gdyż zawiera ona bardzo szkodliwe tłuszcze trans, które podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam,
Oczywiście organizm bez problemu poradzi sobie bez masła. Kanapki i inne posiłki zostaną przyswojone przez organizm we właściwy sposób.
Pozdrawiam,
Grzegorz Wichrzycki
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- W jaki sposób mogę obniżyć cholesterol i trójglicerydy? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zaparcia po odstawieniu mięsa i tłuszczy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jak połączyć białko, węglowodany i tłuszcze? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze u młodej kobiety – odpowiada Katarzyna Ciuchta
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Kwasy omega 6 - źródła, właściwości i działanie, niedobór i nadmiar
Kwasy omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych
Tłuszcze są potrzebne, jednak nie wszystkie są sobie równe
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródł