O ile w rodzinie nie ma przypadków opornej na naturalne metody kontrolowania hipercholesterolemii włączenie odpowiedniej diety jest zawsze pierwszym zalecanym krokiem stosowanym w walce ze zbyt wysokim poziomem LDL. Powinien Pan zamienić występujące w diecie tłuszcze nasycone oraz tłuszcze nienasycone w konfiguracji trans (a więc szczególnie margaryny, produkty zawierające olej palmowy i utwardzone tłuszcze roślinne) - na naturalne źródła tłuszczy nienasyconych - a więc oleje roślinne (szczególnie lniany, orzechowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), orzechy oraz tłuste ryby (łosoś, pstrąg, halibut, makrela, śledzie).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Wpływ posiłków na poziom cholesterolu i trójglicerydu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wyniki badania poziomu cholesterolu a alergia na statynę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy wysokim poziomie kreatyniny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Odżywianie a niski poziom cholesterolu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Tłuszcze pod lupą. Które z nich wspierają serce i chronią przed zawałem?
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a może słoneczniko
Jak tłuszcze mogą wpływać na kondycję serca?
Zdrowe serce Choroby układu krążenia to obecnie j