Podstawową zasadą w diecie mającej na celu korektę nieprawidłowych wyników lipidogramu jest zmiana jakości spożywanych tłuszczów. Eliminuje się tłuszcze nasycone i ich źródła w diecie - a więc mięso wołowe i wieprzowe, tłusty nabiał, produkty zawierające margarynę, tłuszcz palmowy. Zamiast tego dieta powinna obfitować w oleje roślinne (szczególnie polecany jest olej lniany), orzechy i nasiona, awokado i tłuste ryby (makrela, łosoś, halibut, śledź). Takie postępowanie wielu osobom przynosi pożądany efekt i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, szczególnie we frakcji LDL. Dieta jest jednak kwestią indywidualną i jeżeli ma Pani wątpliwości co tego czy i jakie błędy żywieniowe Pani popełnia i jak należy zmienić sposób odżywiania najlepiej jest udać się do specjalisty któremu będzie Pani mogła przedstawić całokształt swojej sytuacji dietetycznej i medycznej.

0

Witam!
Istotna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna oraz konsultacja z lekarzem. Wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu ma spożywanie produktów tj. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników.

Po więcej porad i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty