Witam,

radziłabym przejść na chude mięsa, a najlepiej na ryby (wtedy mogą być tłuste), zrezygnować z pełnotłustego nabiału na korzyść chudego. Poza tym odpowiednia ilość warzyw i produktów zbożowych pełnoziarnistych jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.
Dobrze jest też zrezygnować z masła i wszystkich utwardzanych tłuszczów roślinnych występujących np. w chipsach, fast foodach, kruchych ciasteczkach itd. \

Pozdrawiam
Ewa Ceborska
p.s. zachęcam do polubienia naszego FB, gdzie publikujemy różne dietetyczne przepisy https://www.facebook.com/FoodDiet

0

Witam!
Istotna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna oraz konsultacja z lekarzem. Wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu ma spożywanie produktów tj. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników.

Po więcej porad i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty