Witam,
radziłabym przejść na chude mięsa, a najlepiej na ryby (wtedy mogą być tłuste), zrezygnować z pełnotłustego nabiału na korzyść chudego. Poza tym odpowiednia ilość warzyw i produktów zbożowych pełnoziarnistych jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.
Dobrze jest też zrezygnować z masła i wszystkich utwardzanych tłuszczów roślinnych występujących np. w chipsach, fast foodach, kruchych ciasteczkach itd. \
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
p.s. zachęcam do polubienia naszego FB, gdzie publikujemy różne dietetyczne przepisy https://www.facebook.com/FoodDiet
Witam!
Istotna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna oraz konsultacja z lekarzem. Wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu ma spożywanie produktów tj. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników.
Po więcej porad i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki cholesterol a dieta u męża – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wysoki cholesterol a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak obniżyć poziom cholesterolu całkowitego? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką dietę zastosować, żeby zmniejszyć poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką dietę stosować na zadyszki i cholesterol? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jaką dietę stosować na zbyt duży cholesterol? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jaką dietę stosować w celu ochrony przed wysokim cholesterolem? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niska waga przy 192 cm wzrostu – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Podwyższone wyniki cholesterolu u 30-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska