Czy spożywanie majonezu przy podwyższonym poziomie cholesterolu jest bezpieczne?

Czy spożywanie majonezu przy podwyższonym poziomie cholesterolu jest bezpieczne? Z etykiety na zamieszczonej na produkcie wynika że majonez jest bogaty kawasy tłuszczowe ale jednak kwasów tłuszczowych nasyconych jest tam stosunkowo niewiele.W ogromnej większości zawiera pozostałe(nienasycone) kwasy tłuszczowe.Głównym składnikiem jest olej roślinny a żółtka jaj(bogate w cholesterol) stanowią zaledwie 6%. A więc wynikałoby z tego że majonez nie jest bogaty w cholesterol???
MĘŻCZYZNA, 36 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam serdecznie,

przy wysokim poziomie cholesterolu należy ograniczać cholesterol w diecie, odrobina majonezu nie zaszkodzi byle nie za dużo.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty