Witam. Poziom cholesterolu całkowitego można obniżyć spożywając produkty takie jak m.in. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Zmiana nawyków żywieniowych to podstawa walki z nadmiarem cholesterolu. Najistotniejszy wpływ ma ograniczenie ilości produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol tj. tłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.
Równie ważne jest ograniczenie w diecie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występują one naturalnie w mleku, maśle, serach, wołowinie i baraninie. Jednakże w diecie człowieka zdecydowana większość tych izomerów pochodzi z uwodornionych tłuszczów roślinnych. Powinno się ograniczyć spożycie niskiej jakości margaryn, wyrobów cukierniczych, przekąsek typu krakersy, herbatniki, chipsy, żywności "fast-food” i smażonej na głębokim tłuszczu.
Obniżenie poziomu złego cholesterolu, a podwyższenie cholesterolu dobrego osiągnie się wprowadzając do codziennych posiłków bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oleje roślinne i oliwę z oliwek, a także migdały, orzechy arachidowe, pistacjowe, laskowe.
Dużą rolę odgrywa błonnik pokarmowy, który obniża poziom złego cholesterolu. Odnaleźć go można w owocach, warzywach, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu, orzechach. Warto wspomnieć w tym momencie, że duży udział łatwo przyswajalnych węglowodanów tj. sacharoza, laktoza, fruktoza powoduje zmniejszenie podaży dobrego cholesterolu we krwi.
Do tego wprowadzi Pani aktywność fizyczną a wyniki powinny się poprawić
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
To zależy czy ten wynik jest związany z nieodpowiednią dietą czy jest skutkiem innych zaburzeń. Zmiana nawyków żywieniowych jest oczywiście wskazana. Zalecane są tłuste ryby morkie (makrela, łosoś, halibut), oleje roślinne, orzechy. O tym czy należy wprowadzić leczenie farmakologiczne decyduje lekarz i nie należy podejmować decyzji we własnym zakresie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Naturalne sposoby na zmniejszenie poziomu cholesterolu – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wysoki poziom złego cholesterolu u 36-latka – odpowiada Karol KoĹakowski
- W jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu? – odpowiada Julita Krawczyk
- Podniesiony poziom cholesterolu i naturalne sposoby obniżenia – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Jaką dietę stosować na zbyt duży cholesterol? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jak obniżyć cholesterol u 38-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki cholesterol a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
artykuły
Oczyszcza krew z cholesterolowych złogów. Chroni przed zakrzepicą, zawałem
Miażdżyca nie boli Miażdżyca jest chorobą, na któr
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Kwasy omega 6 - źródła, właściwości i działanie, niedobór i nadmiar
Kwasy omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych