Witam.
Poziom cholesterolu to nie tylko wynik złej diety, ale również stresu. Proszę ograniczyć potrawy tłuste, smażone oraz jajka do 3-4 żółtek na tydzień ( białka w dowolnej ilości). Dietę wzbogacić o warzywa, owoce, chude mięso i ryby i wodę ( 1,5-2l dziennie).
Pozdrawiam Julita Krawczyk
+ zaordynować mamie regularne wysiłki fizyczne. Wystarcza 3x w tygodniu szybki spacer z lekką zadyszką przez ok. 40 min. Po 6-8 tyg należy wykonać pełny lipidogram i wówczas lekarz podejmie decyzje o dalszym postępowaniu.
Witam. Poziom cholesterolu całkowitego można obniżyć spożywając produkty takie jak m.in. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Same herbatki niestety nie pomogą. Należy ograniczyć w diecie tłuste mięsa, nie spożywać zbyt dużej ilości jaj i przede wszystkim włączyć do diety pordukty obniżające poziom cholesterolu - oleje roślinne, orzechy, migdały, tłuste ryby. Jeżeli waga jest zbyt wysoka to należy ją zredukować do wartości prawidłowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wynik cholesterolu i LDL a dostosowanie diety – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Naturalne sposoby na zmniejszenie poziomu cholesterolu – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaką dietą można obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jak obniżyć cholesterol u 38-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wysoki poziom złego cholesterolu u 36-latka – odpowiada Karol KoĹakowski
- Jak najszybciej obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość obniżenia cholesterolu poprzez stosowanie diety – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska