Witam!
Wizyta u Dietetyka może rozwiać wiele wątpliwości i pomóc w zrozumieniu błędów żywieniowych oraz wprowadzeniu poprawnych nawyków żywieniowych. Jeśli chodzi o dietę niskotłuszczową, to zalecam zacząć od zmian w kuchni. Proszę zastąpić smażenie na tłuszczu- gotowaniem w wodzie, na parze, pieczeniem bez dodatku tłuszczu, grillowaniem oraz duszeniem bez obsmażania. Wskazane są: warzywa i owoce, chude produkty mięsne, chudy nabiał, margaryny wykazujące wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, fitosterole (w olejach roślinnych i margarynach), orzechy, rośliny strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, oliwki, tłuste ryby morskie. Proszę wystrzegać się produktów tj. tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, słodycze, cukier, wysokosłodzone dżemy, masło, alkohol, smalec, majonez, tłuszcze piekarnicze, zabielacze do kawy, tłuste sosy, śmietana, ryby wędzone i smażone, biały chleb.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
Aby zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL, należy zastępować w diecie nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze zwierzęce – tłuste produkty mleczne i mięsne) nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oleje roślinne i miękkie margaryny). Trzeba maksymalnie ograniczać spożycie tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych. Głównym ich źródłem w diecie są częściowo uwodornione tłuszcze roślinne, występujące w tłuszczu cukierniczym, i – co za tym idzie – w wyrobach przemysłu cukierniczego i piekarniczego.W hipercholesterolemii zaleca się również ograniczenie spożycia cholesterolu pokarmowego, tj. takich produktów, jak żółtka jaj, podroby i wędliny podrobowe. Działanie zmniejszające stężenie cholesterolu LDL ma błonnik pokarmowy, szczególnie obecny w nasionach roślin strączkowych, owocach, warzywach i produktach zbożowych z pełnego przemiału (ciemne pieczywo z mąki z grubego przemiału, kasze: gryczana, jęczmienna, płatki owsiane). Dlatego należy w żywieniu kłaść nacisk na spożycie wymienionych produktów.Z olejów roślinnych godny polecenia jest olej rzepakowy, gdyż poza jednonienasyconym kwasem oleinowym (co jest ogólnie znane) zawiera wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, jakim jest kwas alfa linolenowy. Inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z tej rodziny,, występują w tłustych rybach morskich, np. w śledziach, makrelach i łososiach. Stąd bierze się zalecenie spożywania tłustych ryb morskich przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Czego unikamy : Należy więc unikać tłustych mięs i wyrobów wędliniarskich, takich jak pasztet, parówki, pasztetowa, salami, kiełbasy wiejskie, baleron i boczek. Wybierając produkty nabiałowe, należy uwzględniać te z małą zawartością tłuszczu lub odtłuszczone.
Osobiście włączyłabym do diety olej lniany lub siemię lniane. Jeśli chodzi o olej polecam spożywac go na surowo 2 razy dziennie rano i wieczorem, on bardzo ładnie obniża poziom cholesterolu.
Polecam kontakt z dietetykiem i ustalenie indywidualnej diety dla Pana .W razie chęci proszę o kontakt prywatnie ,chętnie pomogę.
Pozdrawiam ,
Anna Zientalska
666 614 666
Warto na pewno skorzystać z porady dietetyka. Na pewno będzie Pani łatwiej zapanować nad składnikami codziennego menu.
Zaleca się;
eliminację tłuszczu zwierzęcego na korzyść olejów roślinnych (nie jadamy masła, jadamy olej słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron z oliwek).
Pestki słonecznika, dyni, siemię lniane warto dołączyć do diety.
Czosnek, awokado, warzywa strączkowe (groszek, fasola, soczewica...), soja, duża ilość warzyw zielonych (sałata, papryka, kiełki). Wzbogacić należy dietę w otręby, płatki owsiane górskie, płatki jęczmienne. kaszę jęczmienną, gryczaną, makarony pełnoziarniste, chleb pełnoziarnisty, żytni, bułki typu grahamki. Wyeliminować trzeba sery nisko tłuszczowe tj. pleśniowe, camembert, smażone sery, topione, żółte na korzyść serów odtłuszczonych. Jadamy sery twarogowe chude.
Całkowita eliminacja słodyczy z diety. Zalecam picie zielonej herbaty.Wyeliminowanie kawy pitej na czczo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Odżywianie a niski poziom cholesterolu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Wysoki poziom cholesterolu i stosowanie leków na nadciśnienie a odżywianie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Poziom tkanki tłuszczowej a odpowiednia dieta – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska