Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu?

Witam, mam 34lata i po zrobieniu badań mam bardzo podwyższony cholesterol, jakie produkty powinnam jeść aby wspomóc zbicie cholesterolu. Czego szczególnie powinnam unikać?
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Witam,
podwyższony poziom cholesterolu może być wynikiem spożycia nadmiernej ilości produktów odzwierzęcych jak: sery żółte, tłuste twarogi, tłuste mleko oraz mięso w tym wołowina, wieprzowina itd. Najprostszym sposobem obniżenia poziomu cholesterolu jest włączenie do codziennej diety jak największej ilości warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych produktów z mąki. Dzięki tym składnikom dostarczamy dużych ilości błonnika, który "czyści" nasze żyły. Można również jednocześnie zastosować jako smarowidło do chleba margarynę zawierającą fitosterole, produkt tego typu to tzw. żywność funkcjonalna mająca udowodniony pozytywny wpływ na organizm. Jednak podstawą jest zmiana przede wszystkim diety i to sposób odżywiania ostatecznie będzie gwarantował dobre parametry krwi. Polecam uwadze projekt dr Deana Ornisha, który dzięki zastosowaniu diety wegańskiej u pacjentów, uzyskuje spektakularne poprawy parametrów krwi i nie tylko. Między innymi dietę dr Ornisha stosuje były prezydent USA -Clinton po tym jak przeszedł podwójną operację wszczepienia bypass'ów serca.

pozdrawiam
Magdalena Kubik

0

Witam,
Jak bardzo Pani cholesterol jest podwyższony? W zależności od tego, jak mocno Pani cholesterol jest podwyższony powinny zostać podjęte mniej lub bardziej "drastyczne" kroki :)
Główne założenia przy obniżeniu tego parametru to:
ograniczenie tłustych pokarmów (pełnotłuste mleko, sery twarogowe tłuste, serki topione, sery żółte, śmietanę powyżej 10%, zabielacze do kawy, smalec, masło, tłuste mięsa: podroby, dzikie ptactwo, wieprzowina i przetwory, skóra na mięsie, twarde margaryny, tłuszcze cukiernicze - ciasta i ciasteczka przygotowywane na margarynach twardych lub maśle);
wprowadzamy zwiększoną ilość błonnika (warzywa - najlepiej surowe, pełnoziarniste pieczywa, graham, nasiona roślin strączkowych, makaron pełnoziarnisty, ryż naturalny, kasze różne, owoce);
tłuszcze zwierzęce zastępujemy roślinnymi (oliwa z oliwek, margaryny miękkie - najlepiej z fitosterolami, inne oliwy i oleje);
minimum raz w tygodniu na stole powinna gościć ryba słonowodna;
zwiększona ilość płynów, w tym szczególnie wody najlepiej mineralnej 1,5-2 l na dobę;
oraz ćwiczymy 3 razy w tygodniu po minimum 30 minut.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0

Witam,
w hipercholesterolemii najważniejszą zasadą jest ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze w diecie powinny dostarczać 25-30 % energii dobowego zapotrzebowania.
Można dodawać w niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno do surówek. Oleje te zawierają Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe, które zmniejszają stężenie cholesterolu LDL. Na zmniejszenie cholesterolu mają także wpływ niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zawarte min. w oleju słonecznikowym, z zarodków pszennych, sojowym, kukurydzianym.
Należy jednak pamiętać, iż olejów tych nie można stosować bez ograniczeń.
Warto uwzględnić w diecie spożycie ryb morskich, które także zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi.
Do smarowania pieczywa zaleca się miękkie margaryny kubkowe, o obniżonej zawartości tłuszczu (40-60%).
Mleko do 2% zawartości tłuszczu.
Zalecane mięso to: indyk, kurczak (bez skóry), cielęcina, królik, dziczyzna

Głównym źródłem energii powinny być produkty zbożowe (pieczywo z mąki żytniej, kasze, musli naturalne, płatki owsiane, ryż brązowy). Produkty te zawierają błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto dieta powinna zawierać 500g warzyw i 200g owoców, są one doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych.

Witamina C i flawonoidy występujące w owocach jagodowych, cytrusowych, pomidorach, brokułach blokują przemianę cholesterolu LDL w formę szkodliwą dla tętnic. Udowodniono, że spożywanie codziennie jednego grejpfruta zmniejsza stężenie cholesterolu. Korzystne działanie mają również czosnek i cebula.

Natomiast z diety należy wyeliminować masło, smalec, boczek, tłuste mięsa, tłuste wędliny, tłuste sery (topione, żółte), śmietanę, podroby, słodycze, ciasta z kremem.

Potrawy należy przygotowywać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w foli lub w pergaminie.


Przykładowy jadłospis:
Śniadanie
płatki owsiane na mleku
płatki owsiane 2 łyżki
mleko 1,5% tł. 1 szklanka
Chleb razowy 1 kromka
Margaryna 1/2 łyżeczki
Wędlina drobiowa 2 plasterki
Pomidor klika 1/2 sztuki
herbata
II śniadanie
Chleb razowy 1 kromka
Ser twarogowy chudy 2 cienkie plastry
rzodkiewka
Obiad
Zupa kalafiorowa ( porcja 300 ml)
Kalafior (2 różyczki)
Marchew ( ½ sztuki)
Pietruszka ( ¼ sztuki)
Seler (1 kawałek)
Mąka ( 1łyżeczka)
Olej rzepakowy ( 1 łyżeczka)
Mleko (4 łyżki)
Zielona pietruszka (1 łyżeczka)
Majeranek, sól, pieprz do smaku

Dorsz w jarzynach, surówka z marchewki:
Dorsz-filety ( 1 filet)
Papryka zielona ( 1/6 sztuki)
Pomidory ( ½ sztuki)
Marchew ( 1/4 sztuki)
Pietruszka ( ¼ sztuki)
Seler 10g ( 1 mały kawałek)
Ziemniaki ( 2 średnie)
Olej rzepakowy (1 łyżeczka)
Sok z cytryny ( 1 łyżka)
Marchewka ( 1 średnia)
Jogurt naturalny ( 2 łyżki)
Oliwa z oliwek ( 1 łyżeczka)
Sól, pieprz

Kolacja:
Kanapka z chudą wędliną, ogórek zielony, liść sałaty
Chleb żytni, pełnoziarnisty ( 2 kromki)
Margaryna (1 łyżeczka)
Szynka drobiowa (2 plasterki)
Ogórek zielony ( ½ sztuki)
Sałata (1-2 liście)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty