Wybór pomiędzy masłem a margaryną

Witam co jest lepszym wyborem do smarowania maslo ktore ma duzo cholesterolu i tluszczy zwierzecych czy margaryny ktore tego tluszczu maja mniej ale za to zagestniki barwnniki aromaty np.delma??
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Zagęstniki i barwniki to jedno, ale najniebezpieczniejsze w margarynach są tłuszcze trans. Mają one udowodnione działanie rakotwórcze i dlatego też radzimy margaryn nie używać. Proces produkcji przebiega w bardzo wysokich temperaturach i w kwasach tłuszczowych naturalnie występujących w olejach, z których margaryny są tworzone powstają kwasy w konfiguracji trans.
Jeżeli nie ma Pan problemów z cholesterolem można stosować masło, wybieramy min. 82% tłuszczu mlecznego w ilościach dostosowanych do indywidualnej terapii żywieniowej

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Polecam masło w umiarkowanych ilościach. Można też używać masła klarowanego. Pieczywo można tez maczać w oliwie z oliwek lub którymś z olejów tłoczonych na zimno, jak lniany, rydzykowy czy rzepakowy, bogatych w kwasy omega 3. Nie demonizujmy cholesterolu. Tarta marchew, spożywana codziennie, obniża jego poziom.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty