Zagęstniki i barwniki to jedno, ale najniebezpieczniejsze w margarynach są tłuszcze trans. Mają one udowodnione działanie rakotwórcze i dlatego też radzimy margaryn nie używać. Proces produkcji przebiega w bardzo wysokich temperaturach i w kwasach tłuszczowych naturalnie występujących w olejach, z których margaryny są tworzone powstają kwasy w konfiguracji trans.
Jeżeli nie ma Pan problemów z cholesterolem można stosować masło, wybieramy min. 82% tłuszczu mlecznego w ilościach dostosowanych do indywidualnej terapii żywieniowej
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Polecam masło w umiarkowanych ilościach. Można też używać masła klarowanego. Pieczywo można tez maczać w oliwie z oliwek lub którymś z olejów tłoczonych na zimno, jak lniany, rydzykowy czy rzepakowy, bogatych w kwasy omega 3. Nie demonizujmy cholesterolu. Tarta marchew, spożywana codziennie, obniża jego poziom.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy margaryny nie powinno się spożywać? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta w pierwszym trymestrze ciąży – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Tłuszcze są potrzebne, jednak nie wszystkie są sobie równe
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródł
Jak naturalnie obniżyć zły cholesterol?
Zatkane tętnice Nasze serce każdego dnia wykonuje
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów