Zagęstniki i barwniki to jedno, ale najniebezpieczniejsze w margarynach są tłuszcze trans. Mają one udowodnione działanie rakotwórcze i dlatego też radzimy margaryn nie używać. Proces produkcji przebiega w bardzo wysokich temperaturach i w kwasach tłuszczowych naturalnie występujących w olejach, z których margaryny są tworzone powstają kwasy w konfiguracji trans.
Jeżeli nie ma Pan problemów z cholesterolem można stosować masło, wybieramy min. 82% tłuszczu mlecznego w ilościach dostosowanych do indywidualnej terapii żywieniowej
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Polecam masło w umiarkowanych ilościach. Można też używać masła klarowanego. Pieczywo można tez maczać w oliwie z oliwek lub którymś z olejów tłoczonych na zimno, jak lniany, rydzykowy czy rzepakowy, bogatych w kwasy omega 3. Nie demonizujmy cholesterolu. Tarta marchew, spożywana codziennie, obniża jego poziom.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy margaryny nie powinno się spożywać? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Dieta w pierwszym trymestrze ciąży – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Tłuszcze są potrzebne, jednak nie wszystkie są sobie równe
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródł
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Jak naturalnie obniżyć zły cholesterol?
Zatkane tętnice Nasze serce każdego dnia wykonuje