Czy margarynę powinno się wykluczyć z produktów zywieniowych?
Bakalie - dietetyczne słodycze
Większość margaryn zawiera dużą ilość tłuszczu „trans”, czyli sztucznie wytworzony tłuszcz, który jest niebezpieczny dla organizmu. Przyczynia się on do powstawania chorób serca.
Najlepiej zrezygnować zarówno z masła, jak i z margaryny. Zawierają one dużo tłuszczu i są kaloryczne.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
Witam,
zdania wsród dietetyków są podzielone. Margaryna nie jest produktem polecanym dla kobiet w ciąży i małych dzieci, dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu jest wskazana ale alternatywą może być również masło orzechowe.
Pozdrawiam serdecznie
Jeśli nie ma przeciwwskazań to polecam stosowanie masła extra.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pomiędzy masłem a margaryną – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Spożywanie margaryny przy chorobie nerek – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy masło orzechowe tuczy? – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy masło orzechowe jest zdrowe? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Spożywanie orzeszków ziemnych na diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Eliza Gosławska
- Olej roślinny a tłuszcz roślinny na etykietach produktów spożywczych – odpowiada Mgr Anna Zientalska