Większość margaryn zawiera dużą ilość tłuszczu „trans”, czyli sztucznie wytworzony tłuszcz, który jest niebezpieczny dla organizmu. Przyczynia się on do powstawania chorób serca.

Najlepiej zrezygnować zarówno z masła, jak i z margaryny. Zawierają one dużo tłuszczu i są kaloryczne.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam,
zdania wsród dietetyków są podzielone. Margaryna nie jest produktem polecanym dla kobiet w ciąży i małych dzieci, dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu jest wskazana ale alternatywą może być również masło orzechowe.
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty