Większość margaryn zawiera dużą ilość tłuszczu „trans”, czyli sztucznie wytworzony tłuszcz, który jest niebezpieczny dla organizmu. Przyczynia się on do powstawania chorób serca.
Najlepiej zrezygnować zarówno z masła, jak i z margaryny. Zawierają one dużo tłuszczu i są kaloryczne.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
Witam,
zdania wsród dietetyków są podzielone. Margaryna nie jest produktem polecanym dla kobiet w ciąży i małych dzieci, dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu jest wskazana ale alternatywą może być również masło orzechowe.
Pozdrawiam serdecznie
Jeśli nie ma przeciwwskazań to polecam stosowanie masła extra.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Spożywanie margaryny przy chorobie nerek – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wybór pomiędzy masłem a margaryną – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Czy masło orzechowe tuczy? – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie orzeszków ziemnych na diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Czy masło orzechowe jest zdrowe? – odpowiada Magdalena Rapacka
artykuły
Masło klarowane a laktoza i inne właściwości
Masło klarowane to produkt, który zwykłe masło bij
Nigdy ich nie zje. Kardiolożka o najgorszych produktach dla serca
Większość lekarzy stanowi przykład dla swoich pacj
Dieta dla serca - co jeść i jak dbać o swój układ krwionośny
Dieta dla serca to określony typ żywienia, którego