Dzień dobry,

do rozwoju miażdżycy przyczynia się między innymi nadmiar cholesterolu we krwi, a ten między innymi znajdujemy w maśle. Margaryny powstają z tłuszczy ( olei) roślinnych, które go nie zawierają, stąd u osób mających podwyższony poziom cholesterolu zaleca się ograniczanie masła na korzyść margaryn.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Witam,

do rozwoju miażdżycy przyczynia się nadmierna ilość cholesterolu w diecie a ten znajduje się w maśle. Margaryna jest produktem roślinnym ale to również nic zdrowego. Zalecam smarowanie pieczywa naturalnymi serkami typu np. Bieluch lub pastą z awokado, oliwek czy posmarowanie pieczywa delikatnie oliwą z oliwek.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty