Dzień dobry,
do rozwoju miażdżycy przyczynia się między innymi nadmiar cholesterolu we krwi, a ten między innymi znajdujemy w maśle. Margaryny powstają z tłuszczy ( olei) roślinnych, które go nie zawierają, stąd u osób mających podwyższony poziom cholesterolu zaleca się ograniczanie masła na korzyść margaryn.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam,
do rozwoju miażdżycy przyczynia się nadmierna ilość cholesterolu w diecie a ten znajduje się w maśle. Margaryna jest produktem roślinnym ale to również nic zdrowego. Zalecam smarowanie pieczywa naturalnymi serkami typu np. Bieluch lub pastą z awokado, oliwek czy posmarowanie pieczywa delikatnie oliwą z oliwek.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym diabetyk ma smarować pieczywo? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Masło na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Dieta w pierwszym trymestrze ciąży – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy margaryny nie powinno się spożywać? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy dieta bogata w tłuszcz może przyczyniać się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy jedzenie masła może powodować miażdżycę? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Serki zamiast masła na diecie redukcyjnej – odpowiada Julita Krawczyk
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska