Co to jest i jak powstaje blaszka miażdżycowa?

Powstanie blaszki miażdżycowej w świetle naczyń wieńcowych jest przyczyną rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Warto wiedzieć, czym dokładnie jest blaszka miażdżycowa i jakie konsekwencje niesie pojawienie się jej. Na ten temat wypowiada się prof. Tomasz Pasierski.

Dzień dobry,

zależy o jakim tłuszczu mowa. Miażdżycy sprzyjają nasycone kwasy tłuszczowe czyli tłuszcze zwierzęce. Natomiast jeżeli będzie Pan spożywać w umiarze oleje roślinne typu rzepakowy czy słonecznikowy - to są to zdrowe tłuszcze sprzyjające zdrowiu.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Do najważniejszych żywieniowych czynników rozwoju miażdżycy należą: nadmierna podaż białka pochodzenia zwierzęcego, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów trans, cholesterolu pokarmowego oraz niedobór w diecie błonnika pokarmowego i witamin antyoksydacyjnych. Miażdżycę może wywołać dieta bogata w tłuste przetwory mleczne, mięso i wyroby mięsne, pieczywo cukiernicze, chipsy, frytki, zupy i dania instant, margaryny twarde i wiele innych.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl

0

Witam serdecznie,

jeżeli będziemy w nadmiarze spożywać tłuszcze nasycone - pochodzenia zwierzęcego to oczywiście sprzyja to rozwojowi miażdżycy.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty