Dzień dobry,
zależy o jakim tłuszczu mowa. Miażdżycy sprzyjają nasycone kwasy tłuszczowe czyli tłuszcze zwierzęce. Natomiast jeżeli będzie Pan spożywać w umiarze oleje roślinne typu rzepakowy czy słonecznikowy - to są to zdrowe tłuszcze sprzyjające zdrowiu.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Do najważniejszych żywieniowych czynników rozwoju miażdżycy należą: nadmierna podaż białka pochodzenia zwierzęcego, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów trans, cholesterolu pokarmowego oraz niedobór w diecie błonnika pokarmowego i witamin antyoksydacyjnych. Miażdżycę może wywołać dieta bogata w tłuste przetwory mleczne, mięso i wyroby mięsne, pieczywo cukiernicze, chipsy, frytki, zupy i dania instant, margaryny twarde i wiele innych.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl
Witam serdecznie,
jeżeli będziemy w nadmiarze spożywać tłuszcze nasycone - pochodzenia zwierzęcego to oczywiście sprzyja to rozwojowi miażdżycy.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy smalec jest mniej zdrowy od oleju rzepakowego? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty niekorzystnie wpływają na pamięć? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Jakie produkty jeść na śniadanie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Skuteczna dieta na zajście w ciążę – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dlaczego dieta LCHF jest nieodpowiednia? – odpowiada Mgr Joanna Sobczak
- Czy tłuszcze trans to tłuszcze nasycone? – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas