Jakie produkty jeść na śniadanie?

Witam, mam 2 pytania. Od zawsze jedliśmy biały chleb na śniadanie. Jednak ostatnio zacząłem się dowiadywać, że jest on traktowany przez organizm jak słodycze. Jest rozkładany przez organizm na glukozę krótko po zjedzeniu. Czy to prawda i dlatego poleca się pełnoziarnisty chleb? Drugie pytanie dotyczy tłuszczów nasyconych, głownie pochodzących z nabiału i mięsa. Czy są one szkodliwe? Czy powinienem zamienić np. antrykot z wołowiny na udziec wołowy, ponieważ zawiera mniej tłuszczu, także nasycone?
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Białe pieczywo nie zawiera cukry szybkoprzyswajalne, o wysokim indeksie glikemicznym, który powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i reaktywną hipoglikemię.
Same tłuszcze nasycone nie są niezdrowe, tylko ich nadmiar. Powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na stopień przetworzenia (podobnie z węglowodanami) i wybierać tłuszcze jak najmniej przetworzone. Przetwarzanie (np. rafinacja olejów roślinnych, hydrogenacja olejów roślinnych - tak powstaje margaryna i zabójcze tłuszcze trans) jest bardzo opłacalne dla przemysłu spożywczego bo obniża koszt produktów i zwiększa ich trwałość. Fast-food (w tym większość gotowych wyrobów cukierniczych, zupki w proszku, słone przekąski) zawiera głównie tłuszcze wysoko przetworzone bo tak jest taniej. Podsumowując, nie należy się bać pełnotłustego nabiału robionego tradycyjnymi metodami, masła czy mięsa jak ktoś lubi.

Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0

Witam serdecznie,

oczywiście proszę zamienić chleb pszenny na żytni razowy, ponieważ białe pieczywo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, tj. podnosi szybko poziom cukru w organizmie po jego spożyciu.Tłuszcze nasycone jak najbardziej nalezy ograniczyć ale nie wyeliminować.

Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
Dietetyk
tel.506 225 670

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty