Białe pieczywo nie zawiera cukry szybkoprzyswajalne, o wysokim indeksie glikemicznym, który powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i reaktywną hipoglikemię.
Same tłuszcze nasycone nie są niezdrowe, tylko ich nadmiar. Powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na stopień przetworzenia (podobnie z węglowodanami) i wybierać tłuszcze jak najmniej przetworzone. Przetwarzanie (np. rafinacja olejów roślinnych, hydrogenacja olejów roślinnych - tak powstaje margaryna i zabójcze tłuszcze trans) jest bardzo opłacalne dla przemysłu spożywczego bo obniża koszt produktów i zwiększa ich trwałość. Fast-food (w tym większość gotowych wyrobów cukierniczych, zupki w proszku, słone przekąski) zawiera głównie tłuszcze wysoko przetworzone bo tak jest taniej. Podsumowując, nie należy się bać pełnotłustego nabiału robionego tradycyjnymi metodami, masła czy mięsa jak ktoś lubi.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam serdecznie,
oczywiście proszę zamienić chleb pszenny na żytni razowy, ponieważ białe pieczywo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, tj. podnosi szybko poziom cukru w organizmie po jego spożyciu.Tłuszcze nasycone jak najbardziej nalezy ograniczyć ale nie wyeliminować.
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
Dietetyk
tel.506 225 670
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty wykluczyć przy insulinooporności? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Podwyższony poziom cukru i cholesterolu – odpowiada Mgr Julita Tratnerska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Stosowanie preparatu Apetiblok – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Czy przy cukrzycy ciążowej można jeść produkty bezglutenowe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jakie produkty zwiększają lub zmniejszają apetyt? – odpowiada Kamila Ziemann
- Czy po wszczepieniu rozrusznika serca należy stosować odpowiednią dietę? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak jeść przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
artykuły
Zwiększają ryzyko cukrzycy. Te produkty osłabiają trzustkę i wątrobę
Dieta to jeden z kluczowych elementów leczenia cuk
Nie są słodkie, ale uważaj. Powodują największe wyrzuty insuliny
Wyrzut insuliny większości osób kojarzy się z jedz
Skończyłeś 45 lat? Tych produktów lepiej nie jedz
Zdrowa dieta powinna nam towarzyszyć od urodzenia,