Cukrzyca ciążowa
W trakcie ciąży u kobiety może pojawić się cukrzyca ciążowa. Jak można ją wykryć? Jak choroba wpływa na dziecko? Na ten temat wypowiada się prof. Elżbieta Piontek, diabetolog,
Witam,
Pod szczególną kontrolą powinny znaleźć się produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Do najczęściej zjadanych produktów o wysokim IG należą:
• Pieczywo i makaron z mąki pszennej
• Ryż biały
• Kasza manna
• Ziemniaki zwłaszcza rozgotowane,
• Miód
• Dżem słodzony
• Słodycze, biszkopty
• Słodzone napoje, piwo
• Płatki kukurydziane
• Gotowana marchew i buraki
Przy insulinooporności należy wybierać produkty o jak najniższym IG, jak najmniej przetworzone, o małej zawartości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Zaliczamy do nich:
• Pieczywo żytnie razowe
• Ryż brązowy,
• Kasza gryczana,
• Nasiona roślin strączkowych,
• Surowe warzywa,
• Kiszonki
• Orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane
• Zielona i czerwona soczewica, ciecierzyca
Należy pamiętać, iż każda długotrwała obróbka cieplna podwyższa indeks glikemiczny produktów. Z tego względu nie powinniśmy rozgotowywać potraw, a zjadać je al’dente.
Odpowiednio dobrany jadłospis nasila wrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki czemu glukoza w większym stopniu wnika do komórek, gdzie jest zużywana jako źródło energii.
Bardzo istotna jest również regularność posiłków. Zaleca się spożywanie 5-6 małych posiłków, w odstępach co 2,5-3h. Osoby z zaburzeniami glikemicznymi nie powinny zjadać dużych porcji oraz dopuszczać do występowania głodu. Przestrzeganie tych zasad chroni przed skokami cukru w naszym organizmie. Jeżeli zdarzy nam się sięgać po produkty
o wysokim indeksie glikemicznym to należy je łączyć z produktami zawierającymi sporo białka i tłuszczy nienasyconych, aby cukry nie stanowiły jedynego źródła energii.
Niektóre witaminy i minerały wykazują zdolność przeciwzapalne, zmniejszania insulinooporności, regulują poziom glukozy we krwi. Należą do nich:
• d-pinitol – występuje w otrębach gryczanych, cytrusach, roślinach strączkowych
• witamina D – obecna jest w łososiu, dorszu, jajach, mleku
• chrom – znajdziemy go w drożdżach, zielonym grochu, cebuli, halibucie, wołowej wątrobie.
Często zapominamy, nie doceniamy wartości przyprawy jaką jest cynamon,
a to właśnie on pozwala na stłumienie reakcji insuliny po zjedzeniu pokarmów o wysokim IG. Pamiętajmy zatem o dodatku cynamonu (nie mniej niż 3 gram) do potraw.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Trzeba wykluczyć cukier w każdej postaci (cukier, dżem, miód), słodkie owoce o dużej zawartości cukru (banany, winogrona, owoce suszone), białe pieczywo, biały ryż, ziemniaki, błyskawiczne płatki owsiane i wszelkie produkty oczyszczone i przetworzone. Słodzików absolutnie nie należy stosować.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc
Białe pieczywo, smażone ziemniaki, płatki kukurydz