Jakie produkty wykluczyć przy insulinooporności?

Witam! Mam 24 lata,waga ok80 kg, wzrost 177cm. Stwierdzono u mnie insulinoopornosc. Jakie produkty powinnam wyłączyć z diety,czego z czym nie łączyć, czy powinnam zacząć stosować slodzik zamiast cukru?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Cukrzyca ciążowa

W trakcie ciąży u kobiety może pojawić się cukrzyca ciążowa. Jak można ją wykryć? Jak choroba wpływa na dziecko? Na ten temat wypowiada się prof. Elżbieta Piontek, diabetolog,

Witam,
Pod szczególną kontrolą powinny znaleźć się produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Do najczęściej zjadanych produktów o wysokim IG należą:
• Pieczywo i makaron z mąki pszennej
• Ryż biały
• Kasza manna
• Ziemniaki zwłaszcza rozgotowane,
• Miód
• Dżem słodzony
• Słodycze, biszkopty
• Słodzone napoje, piwo
• Płatki kukurydziane
• Gotowana marchew i buraki

Przy insulinooporności należy wybierać produkty o jak najniższym IG, jak najmniej przetworzone, o małej zawartości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Zaliczamy do nich:
• Pieczywo żytnie razowe
• Ryż brązowy,
• Kasza gryczana,
• Nasiona roślin strączkowych,
• Surowe warzywa,
• Kiszonki
• Orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane
• Zielona i czerwona soczewica, ciecierzyca

Należy pamiętać, iż każda długotrwała obróbka cieplna podwyższa indeks glikemiczny produktów. Z tego względu nie powinniśmy rozgotowywać potraw, a zjadać je al’dente.
Odpowiednio dobrany jadłospis nasila wrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki czemu glukoza w większym stopniu wnika do komórek, gdzie jest zużywana jako źródło energii.
Bardzo istotna jest również regularność posiłków. Zaleca się spożywanie 5-6 małych posiłków, w odstępach co 2,5-3h. Osoby z zaburzeniami glikemicznymi nie powinny zjadać dużych porcji oraz dopuszczać do występowania głodu. Przestrzeganie tych zasad chroni przed skokami cukru w naszym organizmie. Jeżeli zdarzy nam się sięgać po produkty
o wysokim indeksie glikemicznym to należy je łączyć z produktami zawierającymi sporo białka i tłuszczy nienasyconych, aby cukry nie stanowiły jedynego źródła energii.
Niektóre witaminy i minerały wykazują zdolność przeciwzapalne, zmniejszania insulinooporności, regulują poziom glukozy we krwi. Należą do nich:
• d-pinitol – występuje w otrębach gryczanych, cytrusach, roślinach strączkowych
• witamina D – obecna jest w łososiu, dorszu, jajach, mleku
• chrom – znajdziemy go w drożdżach, zielonym grochu, cebuli, halibucie, wołowej wątrobie.
Często zapominamy, nie doceniamy wartości przyprawy jaką jest cynamon,
a to właśnie on pozwala na stłumienie reakcji insuliny po zjedzeniu pokarmów o wysokim IG. Pamiętajmy zatem o dodatku cynamonu (nie mniej niż 3 gram) do potraw.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk


0

Trzeba wykluczyć cukier w każdej postaci (cukier, dżem, miód), słodkie owoce o dużej zawartości cukru (banany, winogrona, owoce suszone), białe pieczywo, biały ryż, ziemniaki, błyskawiczne płatki owsiane i wszelkie produkty oczyszczone i przetworzone. Słodzików absolutnie nie należy stosować.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty