Witam,
zachęcam do zapoznania się z tematem:
http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=68179
Im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego danego produktu czy posiłku, tym wyższe będzie stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu.
Wartość ładunku glikemicznego określa odpowiedź glikemiczną po spożyciu określonej porcji produktu spożywczego. Im wyższa jest wartość ŁG tym wyższy będzie wzrost stężenia glukozy we krwi i silniejsza odpowiedź insulinowa (wyrzut insuliny). Co będzie lepsze dla diabetyka? Ładunek glikemiczny :)
Obydwie informacje są przydatne w układaniu diety, przy czym korzystanie z ładunku glikemicznego jest metodą pozwalającą bardziej skutecznie kontrolować ogólny efekt wywoływany po spożyciu danego produktu, gdyż uwzględnia nie tylko stopień przyswajalności węglowodanów w produkcie, ale także ich zawartość. Dlatego niektóre produkty pomimo wysokiego IG mogą być stosowane w diecie diabetyków, gdyż sama zawartość cukrów jest niewielka i nie potrzebuje dużej dawki insuliny. Jest to jednak parametr rzadziej podawany w tabelach i zestawieniach - dlatego też trudniej z niego korzystać. Indeks glikemiczny podaje jakie jest stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów z danego produktu w odniesieniu do stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Informacja ta dotyczy poziomu glukozy 2-3 godziny po spożyciu węglowodanów - daje zatem informacje o szybkości i poziomie podnoszenia się stężenia glukozy we krwi po danych produktach spożywczych. W razie wątpliwości jak stosować indeks glikemiczny i łądunek glikemiczny najlepiej jest dopytać dietetyka prowadzącego w poradni diabetologicznej lub skorzystać z pomocy różnych grup wsparcia dla diabetyków w internecie.
Witam!
Im wyższa wartość GI, tym szybciej i o większą wartość wzrośnie Twój „cukier” we krwi.
PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.
PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Co znaczą te oznaczenia przy obliczaniu indeksu glikemicznego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Jak sprawdzić indeks glikemiczny danego produktu? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Co oznacza podwyższony Indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
artykuły
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W