Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Dzień dobry,
W zadanym pytaniu wspomina Pani zarówno o ładunku glikemicznym (w skrócie ŁG), jak i indeksie glikemicznym (w skrócie IG). Warto zauważyć, że indeks glikemiczny definiowany jest jako pole pod krzywą odpowiedzi glikemicznej mierzonej przez 120 minut po konsumpcji 50 g węglowodanów przyswajalnych zawartych w badanym produkcie żywnościowym (np. kaszy, pieczywie, płatkach) i wyrażony w stosunku do odpowiedzi glikemicznej na tę samą ilość węglowodanów (50 g) pochodzących z produktu referencyjnego, którym jest najczęściej glukoza o wartości IG równym 100. Niższa wartość indeksu glikemicznego pokarmu świadczy o mniejszym wzroście stężenia glukozy we krwi po posiłku. Wartość IG wielu powszechnie spożywanych pokarmów znajdzie Pani w tabelach indeksu glikemicznego, które zamieszczone są w książkach przeznaczonych dla studentów dietetyki, bądź w publikacjach naukowych z dziedziny żywienia lub na stronach opiniotwórczych instytucji zajmujących się popularyzacją wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Z kolei ładunek glikemiczny oznacza wartość liczbową, która uwzględnia zarówno jakość, jak i ilość węglowodanów w określonym produkcie żywnościowym. Oblicza się go według wzoru podanego przez Panią w pytaniu, mianowicie poprzez pomnożenie indeksu glikemicznego produktu przez ilość zawartych w nim węglowodanów (w skrócie W) w gramach. Otrzymany w ten sposób wynik należy podzielić następnie przez 100 i uzyskuje się wartość ładunku glikemicznego danego pokarmu.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jaki indeks glikemiczny ma inka? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Indeks glikemiczny dla chleba graham – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak sprawdzić indeks glikemiczny danego produktu? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy zjedzenie orzeszków ziemnych przed lub w trakcie picia piwa obniży indeks glikemiczny piwa? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W