Indeks glikemiczny

Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.

Dieta glikemiczna, jak sama nazwa wskazuje opiera się głównie na zasadach indeksu glikemicznego (IG). Wprawdzie w wielu dietach są one ważne, ale ta zagłębia się w jego zasady jeszcze bardziej, bo bierze się w niej pod uwagę również ładunek glikemiczny, czyli kombinację indeksu glikemicznego oraz ilości węglowodanów obecną w danym pokarmie. Co oznacza indeks glikemiczny? To wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi po dwóch godzinach od zjedzenia danego produktu. W diecie glikemicznej wartość kaloryczna produktów ma znacznie mniejsze znaczenie.

Dlaczego to takie ważne? Bo kiedy indeks glikemiczny produktów węglowodanowych nie jest wysoki, nie dochodzi do dużych skoków w wydzielaniu insuliny. A to właśnie duże wahania w jej wydzielaniu przyspieszają odkładanie się tłuszczu w organizmie. Dobry przykład stanowi takie warzywo jak marchew, która ma wysoki indeks glikemiczny, ale małą zawartość węglowodanów. Oznacza to, że jej spożycie ma niewielki wpływ na zwiększony poziom cukrów we krwi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty