Zapytaj lekarza

7 4 2 , 9 9 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Indeks glikemiczny

Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.

Dieta glikemiczna, jak sama nazwa wskazuje opiera się głównie na zasadach indeksu glikemicznego (IG). Wprawdzie w wielu dietach są one ważne, ale ta zagłębia się w jego zasady jeszcze bardziej, bo bierze się w niej pod uwagę również ładunek glikemiczny, czyli kombinację indeksu glikemicznego oraz ilości węglowodanów obecną w danym pokarmie. Co oznacza indeks glikemiczny? To wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi po dwóch godzinach od zjedzenia danego produktu. W diecie glikemicznej wartość kaloryczna produktów ma znacznie mniejsze znaczenie.

Dlaczego to takie ważne? Bo kiedy indeks glikemiczny produktów węglowodanowych nie jest wysoki, nie dochodzi do dużych skoków w wydzielaniu insuliny. A to właśnie duże wahania w jej wydzielaniu przyspieszają odkładanie się tłuszczu w organizmie. Dobry przykład stanowi takie warzywo jak marchew, która ma wysoki indeks glikemiczny, ale małą zawartość węglowodanów. Oznacza to, że jej spożycie ma niewielki wpływ na zwiększony poziom cukrów we krwi.

Rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy