Witam serdecznie,
Indeks glikemiczny opisuje efekt żywności dostarczającej określoną ilość węglowodanów (klasyczne - 50g) w stosunku do roztworu zawierającego 50 g glukozy lub porcji białego chleba.
Także tak jak Pani napisała dostajemy informację o tym, jak dany produkt wpływa na stężenie glukozy we krwi.
Indeks pozwala również klasyfikować żywność na produkty z niskim, średnim i wysokim IG.
Indeks glikemiczny pozwala także ocenić relację między węglowodanami w diecie, a ryzykiem cukrzycy, miażdżycy i niektórych nowotworów.
Zapraszam także do zapoznania się z materiałami na stronie naszej poradni: www.kalorynka.pl
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
www.kalorynka.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak sprawdzić indeks glikemiczny danego produktu? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Co oznacza podwyższony Indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Co znaczą te oznaczenia przy obliczaniu indeksu glikemicznego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Indeks glikemiczny dla chleba graham – odpowiada Ewa Kozłowska
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W