Witam serdecznie,
obawiam się że nie znajdzie Pan źródła pewnego na 100% ponieważ IG jest równiez różny dla różnych osób. Jednym sobom " skacze cukier" po ryżu innym się podnosi niewiele.
Pozdrawiam
Rożnica w indeksach glikemicznych podawane przez różne źródła wynika z tego, ze tak naprawdę nie znamy dokładnego składu chleba, ile jest w nim dodatku mąki pszennej, jakiej ona jest jakości, czy był dodatek innych mąk (gryczana itp), jakie dodatki typu ziarna słonecznika, dyni...Nawet jeśli tabele podają 'IG to nigdy nie będzie miał Pan 100% pewności, bo musiałby Pan upiec pieczywo, dokładnie w takim składzie dla jakiego to było wyliczane np. przez Instytut Żywności i Żywienia, to kupowane w sklepie zawsze będzie się różniło.
Witam Pana,
Nie znajdzie Pan tabel, które dają 100% pewności. Różnice biorą się stąd iż chleb od różnych producentów posiada różny skład. Dodatkowo każdy z nas jest inny i w inny sposób reaguje na cukry dostarczane z pożywienia. Jest to w pewnym stopniu kwestia indywidualna.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak sprawdzić indeks glikemiczny danego produktu? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jaki indeks glikemiczny ma chleb razowy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Indeks glikemiczny kromki pieczywa żytniego chrupkiego z sezamem – odpowiada Ewa Kozłowska
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak korzystać z tabel indeksu glikemicznego produktów? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jaki indeks glikemiczny ma chleb graham? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Czarna lista produktów. Podnoszą cukier szybciej niż batonik
Wiele produktów spożywczych ma wyższy indeks glike
Dieta, która zwiększa ryzyko raka płuc. Uważaj na te produkty
Nowe badanie sugeruje, że sposób, w jaki wybieramy
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza