Czym jest indeks glikemiczny?

Co to jest indeks glikemiczny?
ponad rok temu

Witam serdecznie,
w uproszczeniu - jest to wskaźnik, który pokazuje jak rośnie cukier we krwi po spożyciu wybranego produktu. Zaleca się aby spożywane produkty miały niski indeks glikemiczny, jednakże warto również zwrócić uwagę na ładunek glikemiczny, który uwzględnia dodatkowo zawartość węglowodanów w wybranym produkcie.

0

Witaj,
Indeks glikemiczny (Ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na wzrost stężenia glukozy we krwi. Z produktów o wysokim indeksie glikemicznym szybko uwalniana jest glukoza, co powoduje jej szybki wzrost we krwi. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym uwalniają cukry powoli, a ich spożywanie nie wywołuje gwałtownych skoków glikemii. W tym artykule opisany jest indeks glikemiczny poszczególnych produktów: http://portal.abczdrowie.pl/indeks-glikemiczny. Pozdrawiam, Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Indeks glikemiczny stewii

Witam, mam pytanie o stewię i indeks glikemiczny. Czy jest prawdą, że działa inaczej od innych znanych sztucznych słodzików, przez co nie ma skutków ubcznych przy diecie odchudzającej? Spotkałam się ze sprzecznymi informacjami na ten temat.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Witam,
Stewia dzięki praktycznie zerowemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i nie wywołuje napadów głodu.Może być stosowana przez diabetyków.
Ma zero kalorii w przeciwieństwie przykładowo do często wykorzystywanych zamienników sacharozy: aspartamu (1g = 4 kcal), ksylitolu (1g = 2,4 kcal) i fruktozy (1g = 4 kcal)

W stewii występują naturalnie takie glikozydy jak stewiozyd i rebaudiozyd.Najlepiej kupować czyste glikozydy stewiolowe, bez jakichkolwiek dodatków, które mogą znacząco podnosić kaloryczność takiego słodzika. Należy zwrócić uwagę na skład i kaloryczność, powinna być informacja o kaloryczności np. ,,nie zawiera kalorii”.
Czasami producenci mieszają ten czysty słodzik z wypełniaczem nadającym objętości (np. maltodekstryną). Maltodekstryna podnosi kaloryczność takiego słodzika i ma wysoki indeks glikemiczny (stewii z maltodekstryną nie powinni spożywać diabetycy). Nośnikiem może być erytrytol (naturalna substancja słodząca), który z kolei nie podnosi kaloryczności słodzika, a dodatkowo niweluje gorzkawy posmak pochodzący od stewii (czyli taki rodzaj słodzika mogą wybrać osoby, którym gorzkawy smak nie odpowiada). Dlatego przed zakupem proszę zapoznać się ze składem słodzika.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Indeks glikemiczny dla soków

Jaki IG mają 100 soki z jablek ,pomarańczy? W jakich ilościach można je pic?
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Soki (czy te z kartonu, czy te wyciskane w domu) mają bardzo wysoki IG ze względu na brak błonnika, który mógłby zahamować wchłanianie węglowodanów przez organizm. Najlepiej zjadać owoce w całości, bądź zmiksowane (w postaci np.koktajlu).

Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty