Pani dieta jak każdego człowieka powinna być zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Powinna więc Pani unikać tłuszczy nasyconych, produktów wysokoprzetworzonych, o wysokiej zawartości soli. Powinna Pani zwrócić szczególną uwagę na aktualną masę ciała (często insuliooporność jest wynikiem nadwagi) i dietę prowadzić w celu zmniejszenia lub utrzymania masy ciała unikając czynników mogących wywołać tycie. Oprócz tego musi Pani przestrzegać zasady żywieniowe związane z chorobą - a więc dieta powinna być pozbawiona źródeł cukru i produktów podobnych (np. syrop glukozowo-fruktozowy) i opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do diety najlepiej jest się skonsultować ze specjalistą, który pomoże dobrać najlepsze postępowanie dobrane do Pani potrzeb.
Przede wszystkim z diety należy wyeliminować węglowodany proste (cukier, słodycze, napoje słodzone, jogurty smakowe). Powodują one natychmiastowy wyrzut insuliny, co przy Pani insuliooporności tkanek może prowadzić do stanów hipoglikemicznych. Ważnym jest, aby w przeciwieństwie do zaleceń przy cukrzycy, bez objawów insulinooporności, w takich momentach nie sięgała Pani po cukierek lub słodki napój, ponieważ wyrzut insuliny będzie jeszcze większy i poziom cukru we krwi drastyczniej spadnie. Zalecamy spożywanie 4 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Unikamy podjadania. Warto spożywać warzywa w postaci surowej, wybierać pełnoziarniste produkty. Zalecamy wybór produktów o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. Dietę najlepiej oprzeć na dobrej jakości białku (pochodzenia zwierzęcego - mięso, ryby, nabiał) oraz odpowiednich tłuszczach (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy, ryby, nasiona) oraz węglowodanach złożonych. Jeżeli będzie miała Pani trudności w ułożeniu jadłospisu zachęcamy do konsultacji z dietetykiem z doświadczeniem klinicznym, który na pewno poprowadzi Pani terapię żywieniową, na podstawie wyników badań, zebranego wywiadu oraz analizy masy i składu ciała.
Poradnia Dobry dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dieta a węglowodany złożone – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Błędy w diecie Montignaca – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Rodzaj i ilość produktów spożywczych dziennie a cukrzyca typu II – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka dieta przy łuszczycy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Badanie krzywej cukrowej a zastosowanie diety – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski