Dieta przy insulinooporności

Mam stwierdzona IO , propozycje w indeksie glikemicznym nie zawsze sa jasne ... Jedni zalecają chude mleko inni tluste . Tłuszcze zwierzęce niby zalecane , czyli smalec tez? Nie wiem czy tylkoam sie skupić na tym aby nie było cukrów a reszte jest mniej ważna np sery żółte zalecane Dziekuje za odpowiedz. Julita
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Pani dieta jak każdego człowieka powinna być zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Powinna więc Pani unikać tłuszczy nasyconych, produktów wysokoprzetworzonych, o wysokiej zawartości soli. Powinna Pani zwrócić szczególną uwagę na aktualną masę ciała (często insuliooporność jest wynikiem nadwagi) i dietę prowadzić w celu zmniejszenia lub utrzymania masy ciała unikając czynników mogących wywołać tycie. Oprócz tego musi Pani przestrzegać zasady żywieniowe związane z chorobą - a więc dieta powinna być pozbawiona źródeł cukru i produktów podobnych (np. syrop glukozowo-fruktozowy) i opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do diety najlepiej jest się skonsultować ze specjalistą, który pomoże dobrać najlepsze postępowanie dobrane do Pani potrzeb.

0

Przede wszystkim z diety należy wyeliminować węglowodany proste (cukier, słodycze, napoje słodzone, jogurty smakowe). Powodują one natychmiastowy wyrzut insuliny, co przy Pani insuliooporności tkanek może prowadzić do stanów hipoglikemicznych. Ważnym jest, aby w przeciwieństwie do zaleceń przy cukrzycy, bez objawów insulinooporności, w takich momentach nie sięgała Pani po cukierek lub słodki napój, ponieważ wyrzut insuliny będzie jeszcze większy i poziom cukru we krwi drastyczniej spadnie. Zalecamy spożywanie 4 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Unikamy podjadania. Warto spożywać warzywa w postaci surowej, wybierać pełnoziarniste produkty. Zalecamy wybór produktów o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. Dietę najlepiej oprzeć na dobrej jakości białku (pochodzenia zwierzęcego - mięso, ryby, nabiał) oraz odpowiednich tłuszczach (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy, ryby, nasiona) oraz węglowodanach złożonych. Jeżeli będzie miała Pani trudności w ułożeniu jadłospisu zachęcamy do konsultacji z dietetykiem z doświadczeniem klinicznym, który na pewno poprowadzi Pani terapię żywieniową, na podstawie wyników badań, zebranego wywiadu oraz analizy masy i składu ciała.

Poradnia Dobry dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jaka dieta przy insulinooporności?

witam.zdiognozowano u mnie insulioopornosc, lekarz kazał mi jesc 5 posilkow do 1800 kalorii i wlasnie co ja moge jesc? nie znam sie na tym kompletnie czy wafle ryzowe,kasze,chleb ciemny,ryz brazowy,zupy ,orzechy,mleko mozna jesc? ew co mogłabym jeszcze dodac do diety.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam, produkty powinny być dobrane indywidualnie dla pacjenta aby zapobiec przejściu insulinoopornosci w cukrzycę. W tym celu wykonuje się panel badań krwi, przeprowadza się wywiad medyczny i dopiero na tych podstawach buduje się indywidualną dietę dla pacjenta, która gwarantuje brak efektu yo-yo a przede wszystkim daje konkretne korzyści zdrowotne, pozdrawiam

0

Trochę trudno udzielić informacji na to pytanie. Nie wiadomo jaki ma pani typ energetyczny organizu a to jest podstawowa informacja do tego aby oszacować w jakich ilościach i co najlepiej mogłaby Pani jeść aby nie mieć problemu z insulinoopornością. Powinna Pani najpierw wykonać sobie badanie "Analizy pierwiastkowej włosów" a dopiero potem bedziemy mogli mówić o sposobie odżywiania dopasowanym do Pani. Jeśli jest Pani z okolic Dębicy lub Rzeszowa zapraszam do gabinetu. Te produkty o których Pani pisze oczywiście można jeść, ale należy w zależności od tego typu energetycznego ustalić ile, co i kiedy. Pozdraiwam

0

Zachęcam do udania się do dietetyka na kompleksową wizytę i poradę. W skrócie natomiast w insulinooporności zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli chodzi o mleko i jego przetwory to zachęcam do wybierania produktów odtłuszczonych. Również warto wybrać chude rodzaje mięs i unikać panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu. Dieta powinna obfitować także w warzywa (jednak nie rozgotowane). Produkty zbożowe powinny być z grubego przemiału czyli razowy chleb, ciemny makaron ugotowany aldente, grube kasze, ryż brązowy lub paraboliczny.

0

Witam.Najlepiej udać się do dietetyka który na podstawie wywiadu, wyników badań dopasuje indywidualną dietę.Pozdrawiam

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Polecam książkę wydawnictwa PZWL "Jem zdrowo" - zawarte są w nej tabele indeksów i ładunków glikemicznych lub prosze skorzystać z pomocy dietetyka który ułozy indywidualną dietę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam. Powinna Pani stosować dietę śródziemnomorska z jak największą ilością świeżych warzyw i owoców. Dodatkowo proszę zastąpić białe pieczywo ciemnym pełnoziarnistym oraz unikać słodyczy, dań gotowych oraz typu fast food.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty