Rodzaj i ilość produktów spożywczych dziennie a cukrzyca typu II

Mam cukrzyce typu II , ile gram i jakich produktów dziennie moge spożywać??
ponad rok temu

Witaj,
Bardzo mało informacji podałaś odnośnie cukrzycy - jak długo się leczysz, czy przyjmujesz leki czy insulinę (jaki rodzaj).
Ponadto ilość kalorii, a tym samym rodzaj spożywanych produktów zależy od Twojej obecnej wagi - czy ona jest prawidłowo, a może masz nadwagę lub otyłość i wówczas powinnaś się odchudzać.
Pamiętaj iż w cukrzycy bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków o stałych porach, aby nie występowały wahania glukozy we krwi oraz unikaj produktów zawierających łatwo przyswajalne węglowodany - dżem, cukier, słodycze, oraz staraj unikać bananów, winogron. http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-cukrzycy http://portal.abczdrowie.pl/jak-powinna-wygladac-dieta-w-cukrzycy-typu-2 Po dietę ułożoną dla konkretnie dla Ciebie powinnaś udać się na wizytę do dietetyka. Pozdrawiam, Aneta Kościołek

0

Witam serdecznie, aby Panu pomóc musiałbym dokładnie wiedzieć coś więcej o Panu (wzrost, wiek, masa ciała) oraz jakie są wyniki badań krwi takie jak cholesterol, kreatynina oraz alat i aspat.
Generalnie przy Pana problemach wskazane są produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które wolno uwalniają swoje węglowodany do krwi. Tabelkę z produkami IG można znaleźć praktycznie bez problemu z internecie.
Warto również wdrożyć codzienne spacery, które skutecznie zmniejszą insulinooporność Pana tkanek. Jeśli do tej cukrzycy dołączone są również inne choroby (nadciśnienie, wysoki cholesterol itd), radziłbym rozmowę i spotkanie w moim gabinecie, aby dokładnie dobrać produkty żywieniowe i porcje, które może Pan spożywać.
Tel. 600 435 344

0

Witam, bez informacji typu wiek, wzrost, waga i płeć nie mogę obliczyć jakie jest Twoje zapotrzebowanie na kalorie, węglowodany, białka i tłuszcze. Dieta dla cukrzyka (typ II) nie powinna różnić się znacznie od zdrowej i prawidłowej diety dla każdego innego człowieka bez dolegliwości zdrowotnych. O czym warto pamiętać, to wybór produktów o niskim ładunku glikemicznym, które powoli podnoszą cukier we krwi, dzięki czemu trzustka nie jest obciążona nadmiernym produkowaniem i wydzielaniem insuliny. Organizm funkcjonuje sprawniej i łatwiej jest kontrolować poziom cukru we krwi. Pozdrawiam.

0

Witam, Pani zapotrzebowanie energetyczne to około 1900 kcal, z czego węglowodany powinny stanowić około 55-60% energii tj. 285 g , białka 10% (1:1 białka roślinne i zwierzęce lub same roślinne) tj. 47-48 g oraz około 30% tłuszcze (najlepiej roślinne – oleje roślinne, awokado, orzechy, nasiona) tj. 63 g. Masa ciała jest prawidłowa, dlatego nie należy zmniejszać kaloryczności diety, ale zwrócić uwagę na spożywane produkty. We wcześniejszej odpowiedzi koleżanka wskazała skąd czerpać informacje. Ze swojej strony dodam jeszcze, że dieta stosowana w cukrzycy powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Jednym z jej celów jest unikanie nadmiernych wahań cukru we krwi w czasie doby. Szczególny wpływ na te wahania ma spożywanie pokarmów bogatych w węglowodany. Dlatego podstawowa modyfikacja w żywieniu polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów, w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty