Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (878 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (404 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jakie odżywianie i dieta dla osoby chorej na hipoglikemię?

WItam, Bliska mi osoba choruje na hipoglikemię. Ma dodatkowo bardzo dużą nadwagę i bardzo często odczuwa głód i bezsenność. Stara się jeść regularnie ciemnie pieczywo i kasze. Jeśli chodzi o ruch kilka razy w tygodniu odwiedza siłownię. Kiedyś straciła dużo schudła stosując dietę tłuszczową. Jak można jej pomóc ?
MĘŻCZYZNA, 42 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,

przy hipoglikemii reaktywnej przede wszystkim należy jeść regularnie. W ciągu dnia posiłków powinno być 4 -max 5, a odstępy czasowe między nimi powinny wynosić 2,5 - 3 godziny. Pozwala to zapobiegać nagłym spadkom stężenia glukozy we krwi. Bezwzględnie należy spożywać pierwsze śniadanie, ponieważ z rana organizm jest najbardziej narażony na niedocukrzenie.

Aby zapobiec nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi należy również unikać spożywania produktów spożywczych bogatych w węglowodany łatwo przyswajalne, czyli mono- i disacharydy (glukoza, sacharoza). Należą do nich między innymi: cukier, miód, słodycze, ciasta i ciasteczka, pieczywo cukiernicze, napoje gazowane (typu cola), soki owocowe (nawet niedosładzane), produkty spożywcze z białej mąki oraz produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym (ewentualnie kukurydzianym) np. płatki śniadaniowe typu Nesquik czy batoniki musli. tego jeść nie można.

Alternatywą dla nich mogą być produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG), to znaczy takie, które powodują łagodne zwyżki oraz równie łagodny spadek stężenia glukozy we krwi, zapobiegając jej gwałtownym wahaniom w krótkim czasie.

Niski indeks glikemiczny jest charakterystyczny dla większości surowych warzyw (oprócz dyni i ziemniaków), nasion roślin strączkowych, przetworów zbożowych z pełnego ziarna i niedosładzanych przetworów mlecznych oraz niektórych owoców, np. grejpfrutów, pomarańczy, brzoskwini i jabłek.

Dobrym pomysłem jest również spożywanie w jednym posiłku produktów o niskim indeksie glikemicznym i owoców, które charakteryzują się wyższym IG. Spowolni to znacznie wchłanianie węglowodanów do krwi, a jednocześnie pozwoli na spożywanie owoców, które są bogate w cenne witaminy i składniki mineralne, bez ryzyka wystąpienia hipoglikemii. W tym przypadku ważny jest jednak umiar (maksymalnie 2-3 owoce dziennie, bez względu na indeks).

Indeks glikemiczny posiłku (i tym samym wyrzut insuliny do krwi) może również obniżyć poprzez dodanie do posiłku błonnika pokarmowego w postaci np. otrębów owsianych, żytnich czy też gotowych preparatów błonnika np. na bazie pektyn jabłek. Jest to dobre rozwiązanie, gdy z jakichś powodów nie jest się w stanie spożywać odpowiedniej porcji surowych bądź krótko gotowanych warzyw (3-4 porcje) i gotowanych nasion roślin strączkowych (co najmniej 1 porcja tygodniowo). Trzeba jednak pamiętać wtedy o dobrym nawodnieniu organizmu (2-3 litry na dobę).

Gwałtownym wahaniom stężenia glukozy we krwi można również próbować zapobiegać poprzez spożywanie warzyw z produktami stricte białkowymi np. mięsem, wędlinami, serami.

Należy też pamiętać, że przy hipoglikemii należy unikać spożywania alkoholu.

Na szczęście u większości pacjentów z hipoglikemią reaktywną przestrzeganie zaleceń żywieniowych zabezpiecza przed jej napadami.

Bardzo ważny jest też ruch minimum ok. 30-40 minut każdego dnia.

Życzę zaangażowania, cierpliwości i nieustępliwości tej bliskiej Pani osobie!

W przypadku dodatkowej konsultacji zapraszam do bezpośredniego kontaktu ze mną.

Serdecznie Panią pozdrawiam!

mgr Magdalena Nagrodzka
PSYCHOLOG KLINICZNY, PSYCHOTERAPEUTA, COACH
www.nagrodzkacoaching.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta dla osoby chorej na cukrzycę

Moja Mama jest krótko po udarze mózgu. Ma 56 lat. Przed udarem zażywała tabletki na cukrzycę typu 2. Niestety nie obniżały one wystarczająco glukozy we krwi, co prawdopodobnie doprowadziło do choroby. Od niedawna Mama zażywa insulinę. Czy przy początkowym braniu insuliny mogą występować skoki ilości glukozy we krwi? Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka? Co zrobić gdy poziom glukozy jest zbyt wysoki, a insulina musi być podana później? Czym obniżyć poziom cukru we krwi? Co trzeba jeść?
ponad rok temu
Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Dzień dobry, w pierwszym okresie po wprowadzeniu insuliny mogą zdarzać się wysokie wartości glikemii. Dlatego też tak ważna jest jej regularna kontrola i odnotowywanie wyników. Dzięki temu diabetolog będzie miał możliwość weryfikacji dawek (ilości jednostek) i typów insuliny (krótko i długo-działającej) przy najbliższej wizycie kontrolnej. Warto także spisywać skład posiłków, by była możliwość eliminacji błędów dietetycznych.
Przede wszystkim nie należy dopuszczać do zbytniego wzrostu glikemii. Posiłki powinny być spożywane o stałych porach, powinno być ich 4-5, nie powinny być zbyt duże. Pacjent powinien nauczyć się jeść tylko do momentu zaspokojenia głodu, a nie pełnej sytości.
Należy wyeliminować z diety cukry proste i tłuszcze nasycone.
Osoba chora na cukrzyce nie powinna jeść smażonych potraw, tylko gotowane, unikać makaronów i wyrobów z mąki białej, w tym pieczywa.
Należy także uważać na niektóre owoce, zawierające dużą ilość węglowodanów - banany, czarne porzeczki, śliwki, winogrona, owoce suszone (np. daktyle) i warzywa - groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza, bób, chrzan, groszek zielony, koperek, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki.
Bez obaw można jeść natomiast - arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawinę, agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie
i warzywa - brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi, brukselka, buraki, cebula, dynia, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew (surowa), papryka, nać pietruszki, por, rzepa, szczaw.
Dodatkowo nie należy spożywać czerwonego mięsa w nadmiernych ilościach, a częściej wybierać mięso białe. Unikać tłustych wędlin i boczku.
Zalecane jest picie dużej płynów - głównie wody niegazowanej.
Zdecydowanie niewskazane jest palenie papierosów i picie alkoholu.

0

Witam serdecznie, nie ma standardowej diety cukrzycowej. Każda spożyta żywność spowoduje wzrost cukru we krwi, zaś insulina podawana przed posiłkiem ma na celu jego obniżenienie do odpowiedniego poziomu. Podawana insulina powinna być dobrana do spożywanych posiłków, a nie odwrotnie. Aby odpowiednio dobrać insulinę do posiłku należy posługiwać się wymiennikami węglowodanowymi, które pomogą przeliczyć ilość cukru (węglowodanów) w pokarmie na dawkę insuliny. Skoki insuliny wynikają ze zbyt małej dawki insuliny w stosunku do posiłków. Niestety pacjenci nie otrzymują informacji na temat diety w szpitalach, w których nie zatrudnia się dietetyków, zaś wiedza lekarzy na temat diety jest niska. Pacjent jest pozostawiony ze swoim problemem sam lub wręcza mu się plik mało zrozumiałych ulotek. Odpowiednie przeszkolenie pacjenta i rodziny cukrzyka jest niezbędne. Najlepiej, aby pacjent był pod stałą opieką lekarza diabetologa oraz dietetyka.

0

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.

Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.

Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta u osoby z chorą wątrobą

Czy osoba z chorą wątrobą( stłuszczenie wątroby pierwszego/drugiego stopnia może jeść odtłuszczony ( w warunkach domowych) ser twarogowy z surowego mleka krowiego? z góry dziękuję za odp.
MĘŻCZYZNA, 35 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty