Czy to jest insulinooporność czy hipoglikemia?

Dzień dobry, Miałam wykonane badanie krzywej cukrowej. Diabetolog powiedział, że na czczo i po godzinie wszystko jest w porządku, a po dwóch cukier jest za niski a insulina za wysoka(62,4 glukoza, 42,4 insulina). Pani doktor mówiła coś i o hipoglikemii i o insulinooporności, ale z drugiej strony powiedziała, że to mogło tak jednorazowo wyjść, więc niekoniecznie mam tą hipoglikemię i dała mi glukometr do mierzenia cukru a objawów insulinooporności na skórze nie ma. Zaleciła dietę o niskim IG, bo np. po zjedzeniu białego pieczywa może mi być źle, tylko że ja nigdy nie miałam takich objawów. Źle mi potrafiło być jak najadłam się bardzo dużo słodyczy, miewam takie napady chęci na słodkie, ale nie po zwykłym jedzeniu. Więc nie do końca rozumiem po co mam stosować jakąś specjalną dietę, skoro pani doktor jako jedyny jej powód podała złe samopoczucie, którego nie mam. Czy mogę prosić o wyjaśnienie co mi jest? Czy to jest insulinooporność czy hipoglikemia, czy to może być jednocześnie? Czy obydwie te rzeczy są nabyte przez spożywanie za dużo słodkiego jedzenia? I co się stanie jak przestanę jeść słodycze, ale nie będę specjalnie jadła ciemnego makaronu do obiadu albo zjem białą bułkę z serem? Dostanę cukrzycy? Z góry dziękuję za odpowiedź, po tej wizycie nic nie rozumiem
KOBIETA, 23 LAT 9 miesięcy temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

W celu stwierdzenia insulinooporności potrzebne byłyby wyniki poziomu insuliny i glukozy na czczo, natomiast wartość tych oznaczeń po dwóch godzinach od wypicia glukozy wskazuje na hipoglikemię, ponieważ poziom cukru we krwi spadł poniżej norm. Oba wspomniane schorzenia mogą występować równocześnie i często sobie towarzyszą.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym pozwoli uniknąć wysokich skoków cukru, co też zapobiegnie jego późniejszym gwałtownym spadkom, dlatego warto zrezygnować z ich stosowania w diecie, poza tym należy unikać też białego pieczywa, makaronu itd. Brak stosowania się do diety może skutkować niestety w przyszłości rozwojem cukrzycy, jednak wykluczenie spożywania “zakazanych” przy tej chorobie pokarmów nie zapewnia zabezpieczenia przed jej rozwojem.

Więcej informacji dotyczących podobnego tematu przeczyta Pani w poniższych artykułach:

https://portal.abczdrowie.pl/co-to-jest-hipoglikemia

https://portal.abczdrowie.pl/hipoglikemia-reaktywna

https://portal.abczdrowie.pl/insulinoodpornosc-terapeutyczne-wyzwanie

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty