Jak odżywiać się, mając hipoglikemię w ciąży?

Dzień dobry, jestem w 26 tygodniu ciąży i niepokoją mnie moje wyniki cukru. Najpierw zrobiłam test na 50 g glukozy. Na czczo miałam 85 mg/dl a po godzinie 144 mg/dl. Zostałam skierowana na test po 75 g glukozy: na czczo 86 mg/dl, po godzinie 96 mg/dl, po dwóch godzinach 56 mg/dl. Dodam, że pół roku przed ciążą robiłam też obciążenie po 75 g glukozy i miałam odpowiednio 88 - 86- 58 mg/dl i lekarz powiedział, że mam hipoglikemię. Martwię się, czy takie niedocukrzenie ma niekorzystny wpływ na dziecko. I czy powinnam stosować dietę dla kobiet z cukrzycą ciążową czy wręcz przeciwnie, jeść więcej słodyczy?

Przez ostatnie dwa dni mierzyłam sobie poziom cukru godzinę po posiłkach i np. po śniadaniu miałam pierwszego dnia 102 mg/dl, a drugiego 69 mg/dl, ale już po obiedzie miałam pierwszego dnia poniżej 20 mg/dl, a drugiego 28 mg/dl. Nie wiem, czy dobrze się zachowałam, ale od razu zjadłam coś słodkiego dla podniesienia cukru. Proszę o poradę, jak powinnam się odżywiać i na co zwracać szczególną uwagę i czy w ogóle mam powód do zmartwienia?

KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Witam!

Ma Pani hipoglikemię reaktywna i jak najbardziej wskazane jest, aby stosowała się Pani do diety. Obniżenie poziomu cukru we krwi jest niebezpieczne dla Pani, a także dla dziecka.
Oto kilka wskazówek żywieniowych, w razie wątpliwości należy skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Przede wszystkim wskazane jest jedzenie częste (co najmniej 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny), ale w małych ilościach. Należy UNIKAĆ cukrów prostych (cukier biały, miód, mleko tłuste, ciasta, słodycze), które bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi, ale w następstwie powodują wyrzut insuliny i hipoglikemię. Należy spożywać produkty bogate w węglowodany złożone: pieczywo (zwłaszcza ciemne), ryż brązowy, makarony, ziemniaki - które nie powodują tak dużego wyrzutu insuliny jak cukry proste. Ważne jednak, żeby jeść regularnie, aby móc utrzymać poziom cukru na stałym poziomie. Oprócz tego wskazany jest nabiał oraz chude mięsa i wędliny. Należy ograniczać owoce oraz warzywa o wysokim indeksie glikemicznym.

Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty