Jak odżywiać się, mając hipoglikemię w ciąży?
Dzień dobry, jestem w 26 tygodniu ciąży i niepokoją mnie moje wyniki cukru. Najpierw zrobiłam test na 50 g glukozy. Na czczo miałam 85 mg/dl a po godzinie 144 mg/dl. Zostałam skierowana na test po 75 g glukozy: na czczo 86 mg/dl, po godzinie 96 mg/dl, po dwóch godzinach 56 mg/dl. Dodam, że pół roku przed ciążą robiłam też obciążenie po 75 g glukozy i miałam odpowiednio 88 - 86- 58 mg/dl i lekarz powiedział, że mam hipoglikemię. Martwię się, czy takie niedocukrzenie ma niekorzystny wpływ na dziecko. I czy powinnam stosować dietę dla kobiet z cukrzycą ciążową czy wręcz przeciwnie, jeść więcej słodyczy?
Przez ostatnie dwa dni mierzyłam sobie poziom cukru godzinę po posiłkach i np. po śniadaniu miałam pierwszego dnia 102 mg/dl, a drugiego 69 mg/dl, ale już po obiedzie miałam pierwszego dnia poniżej 20 mg/dl, a drugiego 28 mg/dl. Nie wiem, czy dobrze się zachowałam, ale od razu zjadłam coś słodkiego dla podniesienia cukru. Proszę o poradę, jak powinnam się odżywiać i na co zwracać szczególną uwagę i czy w ogóle mam powód do zmartwienia?