Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

warto rozejrzeć się za dietetykami w miejscu Pani zamieszkania i podpytać ich, czy zajmują się układaniem diety dla osoby chorej na Parkinsona.

Zdaniem naszych ekspertów z zakresu dietetyki - żywienie osoby chorej na Parkinsona powinno być pełnowartościowe i zbilansowane. Wiele zależy również od etapu choroby oraz indywidualnych cech pacjenta. Wśród ogólnych zaleceń wymienić można regularność posiłków. Posiłki powinny być spożywane systematycznie 4-5 razy dziennie, pamiętając przy tym, że lepiej jeść mniej, ale częściej niż dużo, ale rzadko.

W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się owoce i warzywa, chudy nabiał, jaja, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby oraz rośliny strączkowe. Warto postawić na dania mające miękką konsystencję, a więc zupy kremy, musy, budynie, przeciery czy też pasty do pieczywa. Jest to szczególnie istotne, jeśli pacjent ma problemy z przełykaniem.

W przypadku choroby Parkinsona trzeba kontrolować spożywanie białka. Nadmiar białka w diecie może utrudnić wchłanianie leków.

W naszym serwisie pojawiało się wiele pytań o żywienie w chorobie Parkinsona. Nasi eksperci odpowiadali na nie pod poniższymi linkami:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jakie-suplementy-diety-sa-zalecane-przy-chorobie-parkinsona,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jaka-diete-stosowac-aby-poprawic-komfort-zycia-osoby-z-parkinsonem,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-dieta-wspomoc-leczenie-choroby-parkinsona,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jaka-diete-stosowac-przy-chorobie-parkinsona.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty