Przy chorobie Parkinsona zalecenia dotyczące produktów niewskazanych są takie same jak dla osób zdrowych. W diecie należy ograniczyć spożycie produktów wysokoprzetworzonych, zawierające nadmierną ilość cukru dodanego oraz tłuszczy trans. Żywienie powinno też być dostosowane do potrzeb i możliwości pacjenta. Warto zwracać uwagę na gęstość energetyczną posiłków, kompozycję ich podania oraz konsystencję. Pozdrawiam, dietetyk Marianna Hall

0

To pytanie warto zadać dietetykowi. Ze swojej wiedzy i doświadczenia (popartego wieloma szkoleniami) wiem,że w diecie osoby z chorobą Parkinsona należy bardzo zwracać uwagę na ilość dostarczanego białka, ponieważ wpływa to na poziom wchłaniania się leków. Warto do diety wprowadzić błonnik, ponieważ wspomaga pracę układu pokarmowego i ułatwia wchłanianie leków. Ale przy diecie bogatej w błonnik ważna jest ilość przyjmowanych płynów oraz rodzaj posiłków, w których błonnik się znajduje, dlatego KONIECZNIE należy poprosić specjalistę w tej dziedzinie o dokładne informacje. Warto sięgnąć po suplement diety Nutridrink Juice Style, jest proponowany w chorobie Parkinsona z powodu niskiej zawartości białka. I proszę udać się do dietetyka,
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty