Jakie znaczenie ma białko w diecie osoby chorej na Parkinsona?

Siostra mojej babci choruje na Parkinsona. Jakie znaczenie ma białko w jej diecie, czy to prawda, ze powinna unikać ona białka, gdyż powoduje złe wchłanianie się leków?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

W niekórych źródłach możemy znaleźć informację dotyczące ograniczania białka w ciągu dnia i realizowania pełnego zapotrzebowania w posiłkach popołudniowych, ze względu na współzawodnictwo lewodopy i aminokwasów z białka we wchłanianiu. Jednak takie postępowanie może generować ryzyko niedożywienia, w związku z czym nie zaleca się ograniczania podaży białka, a jedynie przyjmowanie leków 75 min przed planowanym posiłkiem. Białko tez powinno być równomiernie rozłożone w każdym posiłku.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty