Jaką dietę stosować u chorej na Parkinsona?

Panie Doktorze, u mojej mamy zdiagnozowano Parkinsona. Wiadomo leki, ale czy można jej pomóc, nawet w niewielkim stopniu, stosując jakąś specjalną dietę? Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
KOBIETA, 46 LAT ponad rok temu

Właściwie nie ma diety, która jest dedykowana pacjentom z chorobą Parkinsona. Postępowanie dietetyczne zależy od chorób współistniejących i pojawiających się objawów tj. kłopoty z żuciem, połykaniem, zaparcia. Wówczas należy odpowiednio podejmować modyfikacje w kierunku podaży diety o zmienionej konsystencji, zadbać o odpowiednią podaż płynów, pozycję siedzącą przy jedzeniu. Zalecenia sugerują przyjmowanie leku - lewodopy nie bezpośrednio przed i po posiłku zawierającym białko. Polecany model diety śródziemnomorskiej. Proszę raz w tygodniu oceniać masę ciała Mamy, niezamierzona utrata masy ciała powyżej 5% w stosunku do wyjściowej masy ciała w ciągu 3 miesięcy może sygnalizować problem niedożywienia. Wówczas należy rozważyć konsultację diety pod względem realizacji zapotrzebowania na białko i energię i ewentualne wdrożenie specjalnych diet przemysłowych jako uzupełnienie diety "normalnej".

0

W leczeniu choroby Parkinsona najważniejsze są leki, bo to ich stosowanie w dużym stopniu poprawia stan zdrowia pacjenta. Dieta ma znaczenie wspomagające, myślę,że konsultacja z dietetykiem będzie przydatna. Warto włączyć do diety dostępne w aptekach suplementy, poprawią kondycję pacjenta.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty