Jaką dietę stosować przy chorobie Parkinsona?

Witam Mam 67 lat od kilku lat choruję na Ch.Parkinsona .Jaką dietę stosować co jeść a czego unikać.
KOBIETA, 67 LAT ponad rok temu
Ewa Zawidzka Dietetyk, Wrocław
51 poziom zaufania

Witam serdecznie,

W przypadku choroby Parkinsona, odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie. Wpływa ona na odpowiedni stan odżywienia organizmu (u chorych na Parkinsona często występuje niedożywienie), dobre samopoczucie, a także przyswajalność leków.

Warto zadbać o częste, a niewielkie objętościowo, regularne posiłki, ładnie podane, tak aby zachęcały do jedzenia. Pamiętać należy o odpowiedniej kaloryczności diety.

Dieta powinna być zróżnicowana, dobrze zbilansowana pod względem zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Szczególnie istotna jest w tym przypadku kontrolowana ilość białka.

Jadłospis powinien zawierać warzywa i owoce (cenne antyoksydanty), pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, grube kasze, płatki, makarony z pełnego ziarna), chudy nabiał, chude mięso, ryby - zwłaszcza morskie (kwasy omega-3), jajka, rośliny strączkowe.

Dobrze sprawdzają się dania o miękkiej konsystencji: musy, przeciery, zupy-kremy, pasty do pieczywa, budynie.

Należy też zadbać o odpowiednią ilości witaminy C, magnezu i wapnia.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty