W chorobie Parkinsona należy zwracać uwagę głównie na zawartość białka w diecie, ponieważ zbyt duża jego ilość utrudnia wchłanianie leków. Poza tym należy zadbać, aby dieta była lekkostrawna i zawierała błonnik, pomaga on regulować pracę jelit i z kolei ułatwia wchłanianie leków. Trzeba pamiętać o nawadnianiu pacjenta. Kolejnym problemem w chorobie Parkinsona są zaburzenia połykania, wynikają one z obniżonej sprawności mięśni twarzy,jak również zwolnionego przechodzenia jedzenia przez odcinek gardła i przełyku. Często osoby z chorobą Parkinsona zgłaszają uczucie zalegania w gardle czy lekki ból w przełyku. Dlatego istotne jest dostosowanie konsystencji pokarmu do możliwości pacjenta. Warto również włączyć do diety suplementy, np. Nutridrink Juice Style, ze względu na obniżoną zawartość białka w składzie, jest dedykowany dla osób z chorobą Parkinsona. Włączenie do diety suplementów poprawia kondycję pacjenta i stan odżywienia, a jest to szczególnie ważne u chorych leżących z ryzykiem wystąpienia odleżyn. Ważne jest żeby Nutridrinka pić bardzo wolno, około 30min, mimo,że buteleczka ma 200ml, zapobiegnie to wystąpieniu niekorzystnych objawów, jak nudności.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty