Żywieniu jest zależne od etapu choroby i indywidualnych cech pacjenta. Jeśli dieta jest urozmaicona i prawidłowo zbilansowana to nie ma konieczności dodatkowej suplementacji. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce. Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze. Należy rozważyć zmianę konsystencji posiłków jeśli pacjent ma trudności z przełykaniem.
Z żywienia należy wykluczyć bądź znacząco ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty