Dieta po udarze powinna być dostosowana do aktualnego stanu pacjenta. Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze. Należy rozważyć zmianę konsystencji posiłków jeśli pacjent ma trudności z przełykaniem. Żywieniu po udarze jest zależne od etapu choroby i indywidualnych cech pacjenta. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce.
Z żywienia należy wykluczyć bądź ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można w jakiś sposób złagodzić skutki udaru związane z problemami żywieniowymi? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak żywić chorego po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak mogę karmić mamę po udarze, żeby szybciej wróciła do zdrowia? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakich produktów spożywczych nie powinno zabraknąć w jego diecie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak powinna jeść osoba chora na Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie suplementy diety są zalecane szczególnie przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można dietą wspomóc leczenie choroby Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla 75-latka po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy po przebytym udarze powinno się stosować jakąś specjalną dietę? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
artykuły
Najbardziej pomocni lekarze i specjaliści - maj 2017
Czas na podsumowanie maja. W związku z tym przedst
Choroba Alzheimera - najczęściej zadawane pytania pacjentów. Odpowiadają eksperci WP abcZdrowie
Podstępna choroba Choroba Alzheimera jest schorze
Jak schudnąć mając chorobę Hashimoto?
Choroba Hashimoto czyli przewlekłe autoimmunologic