Żywieniu jest zależne od etapu choroby i indywidualnych cech pacjenta. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce. Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze. Należy rozważyć zmianę konsystencji posiłków jeśli pacjent ma trudności z przełykaniem.
Z żywienia należy wykluczyć bądź znacząco ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado)

0

Dokładne zalecenia przekaże dietetyk, warto się skontaktować ze specjalistą. Co do ogólnych zaleceń, należy zwrócić uwagę na zawartość warzyw i owoców, błonnika, płynów. Ważna jest także konsystencja pokarmów, ponieważ w przebiegu choroby Parkinsona mogą pojawić się trudności w połykaniu. W aptece można dostać suplementy diety dedykowane pacjentom z chorobą Parkinsona.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty