Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży
W przebiegu choroby Alzheimera dieta ma jedynie rolę wspomagania kondycji pacjenta, poprawę samopoczucia i zapobieganie niedoborom składników odżywczych. W aptekach dostępne są suplementy diety, Nutridrinki, dedykowane pacjentom. Podstawowe znaczenie ma stosowanie leków, które są przepisane przez lekarza.
Pozdrawiam
Nie można zapobiec samej chorobie, jednak można starać się aby osoba u której występują pierwsze symptomy nie zanotowała zbyt nagłego postępu choroby.
Żywienie powinno być zbilansowane, pełnowartościowe. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce.
Z żywienia należy wykluczyć bądź ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można dietą wspomóc leczenie choroby Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak powinna jeść osoba chora na Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie suplementy diety są zalecane szczególnie przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaki błonnik powinny jeść osoby z Parkinsonem? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy po przebytym udarze powinno się stosować jakąś specjalną dietę? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Co powinny jeść osoby z trudnościami w przełykaniu, które są skutkiem udaru? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie stosować diety w stwardnieniu rozsianym? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak mogę karmić mamę po udarze, żeby szybciej wróciła do zdrowia? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy warzywa strączkowe to dobra alternatywa dla mięsa przy chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Choroba Alzheimera - najczęściej zadawane pytania pacjentów. Odpowiadają eksperci WP abcZdrowie
Podstępna choroba Choroba Alzheimera jest schorze
Jedząc dużo ziemniaków, pomidorów i ogórków narażamy się na większe ryzyko choroby Alzheimera
Zgodnie z wynikami nowego badania, nie należy jeść
Produkty zawierające tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na alzheimera nawet o 74 proc.
Uważaj na produkty, w których mogą sie ukrywać tra