Dieta osoby z Parkinsonem powinna być zbilansowana i pełnowartościowa. Stosowana farmakoterapia zwiększa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, przede wszystkim B6, B12, PP i kwas foliowy. Tym samym należy zwiększyć spożycie między innymi ciemnego pieczywa, grubych kasz, warzyw, nasion, jajek i przetworów mlecznych. Dodatkowo, należy pamiętać o zmniejszonym wchłanianiu L-dopy podczas podaży posiłków zawierających duże ilości białka.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
(www.nutrado.pl)

0

Witam, w chorobie Parkinsona ważna jest dieta z zawartością witamin, błonnika, makro-i mikroelementów.Po szczegółowe porady warto zwrócić się do dietetyka, który dokładnie ustali jakie produkty należy włączyć do diety a jakie są nie wskazane. Wśród dostępnych na rynku suplementów warto sięgnąć po Nutridrink Juice Style, jest zalecany dla osób z chorobą Parkinsona ze względu na specjalnie dobraną ilość białka. Jak wiadomo,zawartość białka w diecie osoby z chorobą Parkinsona musi być odpowiednio dobrana ze względu na przyjmowane leki. Ponieważ w chorobie Parkinsona mogą pojawić się trudności z połykaniem (dysfagia) warto również zwrócić uwagę, aby spożywane posiłki miały odpowiednią konsystencję, dostosowaną do możliwości pacjenta- w tej sprawie warto skonsultować się z neurologopedą (lub logopedą).
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty