Dzień dobry,
w chorobie Parkinsona, podobnie jak w innych chorobach neurologicznych, odnotowuje się zwiększone zapotrzebowanie na energię. Należy dążyć do tego, by u chorego nie dochodziło do nadmiernego ubytku masy ciała. Jeśli osoba ma stwierdzoną niedowagę (można to ustalić obliczając BMI) warto zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych i węglowodanów.
W początkowej fazie choroby dieta nie będzie znacznie różniła się od podstawowej diety szpitalnej. Jeśli osoba jest już w zaawansowanej fazie choroby i chory stosuje preparaty lewodopy to rzeczywiście przestrzeganie odpowiedniej diety jest bardzo istotne. Stosujemy wtedy dietę z podażą białka do 0.8 g/kg masy ciała/24 h. Jeśli fluktuacje ruchowe są umiarkowane rozkładamy białko na 3 główne posiłki. Z kolei jeśli u chorego pojawia się oporność na działanie leku, co jest równoznaczne z nasilonymi fluktuacjami ruchowymi, to zaleca się ograniczenie podaży białka w ciągu dnia do 10% rekomendowanej ilości. Podczas kolacji należy dostarczyć pozostałą ilość białka. Ograniczenie podaży białka podczas śniadania i obiadu przyczynia się do poprawy działania lewodopy, co oznacza poprawę funkcjonowania chorego w ciągu dnia.
Jeśli występują zaburzenia połykania to stosujemy dietę o papkowatej konsystencji. Zaleca się spożywanie przynajmniej 8 szklanek płynów na dobę.
U chorego mogą pojawiać się również zaparcia, wtedy należy dostosować właściwą podaż błonnika wraz z dietą (stosowanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i owoców w postaci surowej).
Przy następnej wizycie u lekarza specjalisty polecam dopytać o zalecenia żywieniowe. Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion
Zaleca się, aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zindywidualizowana. Warto też wziąć pod uwagę konsystencję pokarmów, w przebiegu choroby Parkinsona mogą pojawić się trudności w przełykaniu i wówczas odpowiednio dobrana konsystencja pokarmów ułatwi przyjmowanie posiłków. proszę to pytanie skierować również do dietetyka.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę należy stosować u osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy w leczeniu Parkinsona może pomóc dieta? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Co powinien jeść chory na Parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jakie suplementy diety są zalecane przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować u chorej na Parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie suplementy diety są zalecane szczególnie przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować, aby poprawić komfort życia osoby z Parkinsonem? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jaką dietę stosować przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy można dietą wspomóc leczenie choroby Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dlaczego jedzenie dużych ilości białka nie jest wskazane w parkinsonie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Żywienie w chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona jest postępującym schorzeniem n
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
W chorobach neurologicznych istotne jest żywienie
Niedożywienie stanowi ogromny problem pacjentów ci