Profilaktyka udaru mózgu

Udar mózgu, inaczej wylew, jest zespołem objawów klinicznych, które wiążą się z nagłym wystąpieniem zaburzenia czynności mózgu. Utrzymuje się on dłużej niż dobę, a u podłoża nie leży inna przyczyna niż naczyniowa. Profilaktyka udaru mózgu w bardzo dużym stopniu pomaga zapobiec jego wystąpieniu.

Dzień dobry,

w chorobie Parkinsona, podobnie jak w innych chorobach neurologicznych, odnotowuje się zwiększone zapotrzebowanie na energię. Należy dążyć do tego, by u chorego nie dochodziło do nadmiernego ubytku masy ciała. Jeśli osoba ma stwierdzoną niedowagę (można to ustalić obliczając BMI) warto zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych i węglowodanów.
W początkowej fazie choroby dieta nie będzie znacznie różniła się od podstawowej diety szpitalnej. Jeśli osoba jest już w zaawansowanej fazie choroby i chory stosuje preparaty lewodopy to rzeczywiście przestrzeganie odpowiedniej diety jest bardzo istotne. Stosujemy wtedy dietę z podażą białka do 0.8 g/kg masy ciała/24 h. Jeśli fluktuacje ruchowe są umiarkowane rozkładamy białko na 3 główne posiłki. Z kolei jeśli u chorego pojawia się oporność na działanie leku, co jest równoznaczne z nasilonymi fluktuacjami ruchowymi, to zaleca się ograniczenie podaży białka w ciągu dnia do 10% rekomendowanej ilości. Podczas kolacji należy dostarczyć pozostałą ilość białka. Ograniczenie podaży białka podczas śniadania i obiadu przyczynia się do poprawy działania lewodopy, co oznacza poprawę funkcjonowania chorego w ciągu dnia.
Jeśli występują zaburzenia połykania to stosujemy dietę o papkowatej konsystencji. Zaleca się spożywanie przynajmniej 8 szklanek płynów na dobę.
U chorego mogą pojawiać się również zaparcia, wtedy należy dostosować właściwą podaż błonnika wraz z dietą (stosowanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i owoców w postaci surowej).
Przy następnej wizycie u lekarza specjalisty polecam dopytać o zalecenia żywieniowe. Życzę dużo zdrowia.

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion

0

Zaleca się, aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zindywidualizowana. Warto też wziąć pod uwagę konsystencję pokarmów, w przebiegu choroby Parkinsona mogą pojawić się trudności w przełykaniu i wówczas odpowiednio dobrana konsystencja pokarmów ułatwi przyjmowanie posiłków. proszę to pytanie skierować również do dietetyka.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty