Dlaczego jedzenie dużych ilości białka nie jest wskazane w parkinsonie?

Dlaczego jedzenie dużych ilości białka nie jest wskazane w parkinsonie? Podobno wskazana jest dieta z włoch?
KOBIETA, 54 LAT ponad rok temu

Głównym powodem dla którego należy kontrolować spożycie białka (ok. 0,8g/kg m.c) jest przyjmowanie leku lewodopy (L-DOPA) przez pacjentów z Parkinsonem. Dochodzi do ograniczonego wchłaniania L-Dopy podczas spożywania posiłków zawierających duże ilości białka.
Zażywanie lewodopy zwiększa też zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, przede wszystkim B6, B12, PP i kwas foliowy. Dieta śródziemnomorska w nie obfituje, dlatego jest ona rekomendowana (z uwzględnieniem indywidualnych modyfikacji) dla pacjentów.

0

Literatura faktycznie podaje,że duża ilość białka w diecie jest niewskazana, chodzi tutaj głównie o poziom wchłaniania leków na chorobę Parkinsona. Ale białko w diecie jest również potrzebne i nie należy go całkowicie eliminować. Zaleca się zachowanie odpowiedniego odstępu pomiędzy posiłkiem a zażyciem leku. Więcej na ten temat powie dietetyk, zachęcam też do zapoznania się z poradnikami dietetycznymi dla osób z chorobą Parkinsona, są dostępne w księgarniach albo proszę skontaktować się ze stowarzyszeniem, które w Pani miejscowości zrzesza osoby z ch.Parkinsona.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty