Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 6 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Diabetologia: Pytania do specjalistów

Jak ocenić wynik krzywej cukrowej i insulinowej?

Dzień Dobry, Mam 26 lat i ostatnio robiłem krzywą cukrowa i insulinową, a oto moje wyniki: Glukoza: Na czczo - 86 Po 1h - 38 Po 2h - 76 Insulina: Na czczo - 4,2 Po 1h - 15,6... Dzień Dobry, Mam 26 lat i ostatnio robiłem krzywą cukrowa i insulinową, a oto moje wyniki: Glukoza: Na czczo - 86 Po 1h - 38 Po 2h - 76 Insulina: Na czczo - 4,2 Po 1h - 15,6 Po 2h - 7,2 Czy są to wyniki, które mogą sugerować cukrzycę lub choroby pokrewne? Dodam, że mam 26 lat, ważę 76kg i mam 182cm wzrostu. Podczas badanie czułem się dobrze od początku do końca. Roztwór 75g wypiłem dość szybko (maksymalnie 30 sekund). Podczas badania trochę spacerowałem (nie dużo, ale zrobiłem mały spacer wokół przychodni).
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Jak przeprowadzić diagnostykę w kierunku cukrzycy?

Okolo 40 min po posilku glukometr wskazał 294, po 3h 120 a po 3,5h z krwi wyszlo 80, czy to mozliwe? Jakie badania wykonac aby wykluczyć cukrzyce?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Jak interpretować taki wynik insuliny?

Dzień dobry, Mam pytanie w związku z wynikami badań. Jestem zdrową kobietą w wieku 27 lat. Mój ojciec choruje na cukrzycę. W związku z tym wykonałam badania które wyszły następująco: wskaźnik insulinooporności 0,59, glukoza 87, insulina 2,77. Martwi mnie insulina później wskaźnika referencyjnego. Jak interpretować wynik insuliny?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Edyta Sekuła
Lek. Edyta Sekuła

Czy moje wyniki powinny mnie niepokoić?

Dzień dobry, Jestem w 22 tygodniu ciąży. Robiłam test obciążenia glukozą 75g. Zastanawiam się nad poprawnością moich wyników, wizytę u lekarza mam dopiero w środę.. Glukoza na czczo - 75mg/dl Glukoza po 1 godz - 95mg/dl Glukoza po 2 godz... Dzień dobry, Jestem w 22 tygodniu ciąży. Robiłam test obciążenia glukozą 75g. Zastanawiam się nad poprawnością moich wyników, wizytę u lekarza mam dopiero w środę.. Glukoza na czczo - 75mg/dl Glukoza po 1 godz - 95mg/dl Glukoza po 2 godz - 149mg/dl Czy powinnam się niepokoić? Czy to normalne, że po 2 godz jest wyższy cukier niż po 1 godz? I czy podana wartość nie jest za wysoka? Czytam sprzeczne informacje na temat norm w ciąży. Jeśli to możliwe bardzo proszę o interpretację moich wyników Pozdrawiam serdecznie.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Co oznacza ten wynik OGGT w 10 tygodniu ciąży?

Witam, jestem w 10 tygodniu ciąży i zaniepokoiły mnie wyniki testu obciążenia glukozą, a dokładniej, że po 2h glukoza nie spadła. Moje wyniki to 0-87mg/dl, 60-150mg/dl, 120-151mg/dl. Przed ciążą miałam zdiagnozowana insulinooporność i wprowadzona dietę z niskim IG Czy te wyniki są niepokojące?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy mam już stan przedcukrzycowy?

Uzyskałem wynik badania cukru 5,55 mmol/l - a więc nieznacznie wyższy od normy. Czy można już mówić o stanie przedcukrzycowym?
odpowiada 2 ekspertów:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Co oznaczają te wyniki pomiaru cukru?

Witam od kilku dni mierze poziom cukru glukometrem. Czy poziom na czczo 68 i 1h po jedzeniu 98-100 jest prawidłowy?
odpowiada 2 ekspertów:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy wyniki mojego męża są bardzo podwyższone?

Dzień dobry, Mój mąż 44 l wykonał badania z programu profilaktyka 40 plus. Wszystkie wyniki krwi wyszły ok. Poza cholesterol hld 37 (norma >40), ALT 67 (norma 5-50), GGTP 84 (norma 8-61), glukoza 109 (norma 70-99). Glukozę od lat ma... Dzień dobry, Mój mąż 44 l wykonał badania z programu profilaktyka 40 plus. Wszystkie wyniki krwi wyszły ok. Poza cholesterol hld 37 (norma >40), ALT 67 (norma 5-50), GGTP 84 (norma 8-61), glukoza 109 (norma 70-99). Glukozę od lat ma na takim poziomie i wiele razy miał krzywą cukrową i lekarz nie stwierdził nieprawidłowości. Mąż jest szczupły przy wzroście 184 waży 71 kg.Nie pije alkoholu.Dodam, że w rodzinie były zawały serca po stronie jego ojca. Po przebytym covid w zeszłym roku mąż był u kardiologa i wszystko było ok. Generalnie to mąż zdrowo się odżywia ale dwa dni przed badaniem jadł KFC Niepokoją mnie głównie te wyniki wątroby. Mąż ogólnie czuje się dobrze. Nie ma żadnych dolegliwości ze strony wątroby.Brzuch go nie boli. Czy te wyniki są bardzo podwyższone
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy mam kontrolować poziom cukru we krwi?

Choruje na anoreksję. BMI 16. Od jakiegoś czasu mierze cukier na czczo. Często mam podwyzszony,powyżej 100 a najwięcej miałam 122. Czasami mam tak cały tydzień a czasami co któryś dzień. Nie ma reguły. Zrobiłam krzywa cukrową,która wyszła prawidłowo.... Choruje na anoreksję. BMI 16. Od jakiegoś czasu mierze cukier na czczo. Często mam podwyzszony,powyżej 100 a najwięcej miałam 122. Czasami mam tak cały tydzień a czasami co któryś dzień. Nie ma reguły. Zrobiłam krzywa cukrową,która wyszła prawidłowo. Czy w takim razie powinnam dalej sprawdzać cukier na czczo? Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje. Czy powinnam temat drążyć, czy po prostu uznać ze wszystko jest ok i nie mam się czym martwić?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy wystarczy zmienić dietę i więcej się ruszać, aby poprawić wyniki?

Witam, Zrobiłam sobie badania w ramach profilaktyki 40 plus. Wszystkie wyniki wyszły w normie oprócz: glukoza na czczo 101,80 oraz cholesterol ( całkowity 272,8, HDL 65,0 LDL 180 , nie -HDL 207,80 ) Czy wystarczy zmienić dietę i więcej się... Witam, Zrobiłam sobie badania w ramach profilaktyki 40 plus. Wszystkie wyniki wyszły w normie oprócz: glukoza na czczo 101,80 oraz cholesterol ( całkowity 272,8, HDL 65,0 LDL 180 , nie -HDL 207,80 ) Czy wystarczy zmienić dietę i więcej się ruszać aby te wyniki poprawić czy jednak konieczne jest już zażywanie tabletek ? Pozdrawiam, Sabina
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co mogą oznaczać takie wyniki badania krwi i testu obciążenia glukozą?

Dzień dobry, Ze względów na złe samopoczucie, uczucie zmęczenia, co kilka godz (tj. Np 3-4 godz po posilku) robi mi się słabo. Lekarz wysłał mnie na badania krwi z czego wyszedl mi niski poziom cukru naczczo 64 mg/dl. Później zrobiliśmy... Dzień dobry, Ze względów na złe samopoczucie, uczucie zmęczenia, co kilka godz (tj. Np 3-4 godz po posilku) robi mi się słabo. Lekarz wysłał mnie na badania krwi z czego wyszedl mi niski poziom cukru naczczo 64 mg/dl. Później zrobiliśmy test obciążenia glukoza 75g i naczczo glukoza wyszła na poziomie 74 md/dl a po 2 godz 53 mg/dl. Proszę o interpretacje wyników.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają takie wyniki krzywej cukrowej w teście 3-punktowym?

Dzień dobry, Proszę o interpretację wyniku krzywej cukrowej w teście 3-punktowym. Dodam, że od kilku lat choruję na nadczynność tarczycy, ale od ponad roku wyniki trójki tarczycowej mam w normie, a thyrozol przestalam brać 2 miesiące temu. Nie wjen... Dzień dobry, Proszę o interpretację wyniku krzywej cukrowej w teście 3-punktowym. Dodam, że od kilku lat choruję na nadczynność tarczycy, ale od ponad roku wyniki trójki tarczycowej mam w normie, a thyrozol przestalam brać 2 miesiące temu. Nie wjen czy ma to znaczenie, ale od dziecka (6-7 lat) zdarzały mi się zasłabnięcia jak przy niedocukrzeniu, jadnak niezbyt częste, zazwyczaj kiedy musialam długo stać (np. w kościele). Glukoza na czczo - 79 mg/dl Glukoza po 1h - 89 mg/dl Glukoza po 2h - 37 mg/dl (nie czułam się słabo podczas tego pobrania, dopiero jak po 10 minutach jak wyszlam z laboratorium, przeszło po jedzeniu) Insulina na czczo - 5,93 mU/l Insulina po 1h - 61,56 mU/l Insulina po 2h - 7,9 mU/l Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak ocenić wynik testu obciążenia glukozą 35-latki?

Proszę o interpretacje test obciążenia glukoza na czczo 107, po 1h 100, po 2h 107 Insulina na czczo 11,1, po 1h 25,4,po 2h 29,1 rano po przebudzeniu cukry mam jeszcze wyższe 126, jak mam stresujący dzien to nawet 160. Dieta... Proszę o interpretacje test obciążenia glukoza na czczo 107, po 1h 100, po 2h 107 Insulina na czczo 11,1, po 1h 25,4,po 2h 29,1 rano po przebudzeniu cukry mam jeszcze wyższe 126, jak mam stresujący dzien to nawet 160. Dieta jest wporzadku( jestem pod kontrolą dietetyka) miewam nocne wybudzenia ze snu z kolataniem serca i lękiem. Bóle głowy jednostronne z rana, nie związane z ciśnieniem bo kiedy mierzę jest w normie. Ciągle mi zimno, więc podejrzewałam tarczycę ale lekarz rodzinny twierdzi że jest w normie, cukry lekarz powiedział że nie są az takie złe. Dostalam metformine w dawce 500mg 3 razy dziennie, biore od 3tygodni nic się nie zmienia. Czekam na wizytę u neurologa i endokrynologa ale to jeszcze kilka miesięcy. Co robić? Tsh 1,085 ft3 4,63 ft4 12,62 (miesczcza się w zakresach referencyjnych wiec rodzinny uznał że jest ok)
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Edyta Sekuła
Lek. Edyta Sekuła

Co mam zrobić w związku z pojawiającym się bólem?

Witam. Około miesiąca czasu temu zdiagnozowano u mnie cukrzycę typu 2 i wysokie trójglicerydy. Na konsultacji otrzymałem od diabetologa merfotmine i fenofibrat. W przypadku tego drugiego został on włączony do terapi trochę później. Po około 3 dniach stosowania pojawiły... Witam. Około miesiąca czasu temu zdiagnozowano u mnie cukrzycę typu 2 i wysokie trójglicerydy. Na konsultacji otrzymałem od diabetologa merfotmine i fenofibrat. W przypadku tego drugiego został on włączony do terapi trochę później. Po około 3 dniach stosowania pojawiły się obiawy bólowe w środkowej części podeszwy obu stóp. Następnie ból przemieścił się na wewnętrzne strony pięt. Ból przypina typowy dla zakwasów czy siniaków. Nasila sie zwłaszcza rano po przebudzeniu gdy staje na nogach po nocy. Potem w trakcie dnia słabnie. Obecnie stosuje lek ponad tydzień i ból występuje oprócz pięt także w stawie skowo-łódkowym, goleniach i nadgarstkach podczas ruchu okrężnego dłońmi. Od dłuższego czasu stosuję diete i zredukowałem masę ciała. W ostatnim okresie nie wykonywałem żadnych cięższych prac ani ćwiczeń. Nie przypisuje więc tych dolegliwości typowym przeciążeniom. W ulotce dołączonej do leku (grifobrat) zaleca sie zaprzestanie terapii w przypadku bólów mięśniowych. Z drugiej strony ostatnie wyniki badań w przypadku nerek miałem bardzo dobre i nie chciałbym odstawić leku zbyt pochopnie zwłaszcza że stosuję go dopiero tydzień. Niestety konsultacje z diabetologiem mam dopiero za jakiś czas i nie mam jak zapytać do tego czasu. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Jak ocenić te wyniki badań glukozy i insuliny?

Wynik badania poziomu glukozy i insuliny 29lat Witam.Prośba o interpretację wyników glukozy i insuliny po obciążeniu Glukoza na czczo - 79 mg/dl po 1h - 80 mg/dl po 2h - 66 mg/dl Insulina na czczo 2.79 mU/l ( norma 3-17) po 1h 19.7 po 2h 26.0
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy powinnam podjąć dalsze kroki związane z takim wynikiem?

Dzień dobry, Mam pytanie w związku z wynikami badań. Jestem zdrową kobietą w wieku 27 lat. Mój ojciec choruje na cukrzycę. W związku z tym wykonałam badania które wyszły następująco: wskaźnik insulinooporności 0,59, glukoza 87, insulina 2,77. Martwi mnie... Dzień dobry, Mam pytanie w związku z wynikami badań. Jestem zdrową kobietą w wieku 27 lat. Mój ojciec choruje na cukrzycę. W związku z tym wykonałam badania które wyszły następująco: wskaźnik insulinooporności 0,59, glukoza 87, insulina 2,77. Martwi mnie insulina później wskaźnika referencyjnego. Czy powinnam podjąć dalsze kroki związane z takim wynikiem, czy raczej nie jest to powód do zmartwień?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Edyta Sekuła
Lek. Edyta Sekuła

Czy moje wyniki świadczą o insulinooporności z hiperinsulinomią?

Witam! Czy moje wyniki świadczą o insulinooporności z hiperinsulinemia? Cukier na czczo 78 a insulina 13, po 1h cukier 168 a insulina 177 a po 2h cukier 106 a insulina 206. Dodam, że często mam spadki cukru, ospałość po węglowodanach... Witam! Czy moje wyniki świadczą o insulinooporności z hiperinsulinemia? Cukier na czczo 78 a insulina 13, po 1h cukier 168 a insulina 177 a po 2h cukier 106 a insulina 206. Dodam, że często mam spadki cukru, ospałość po węglowodanach i otyłość brzuszna, problem z utratą masy ciała i ciągle kg idą w górę.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Z czego mogą wynikać takie ataki?

Od 2 tygodni borykam sie z dziwnymi atakami które trwają około godziny, a zaczynaja sie od uderzającej fali idącym na plecach aż do szyji, różnej to tonacji szumów w uszach oraz podczas takiego ataku zawroty głowy, uczuciem bycia pijanym,... Od 2 tygodni borykam sie z dziwnymi atakami które trwają około godziny, a zaczynaja sie od uderzającej fali idącym na plecach aż do szyji, różnej to tonacji szumów w uszach oraz podczas takiego ataku zawroty głowy, uczuciem bycia pijanym, pojawia sie lęk przed takim stanem, a kończy sie to wszystko metalicznym posmakiem w ustach, cały czas mam drżenie mięśni w ciągu dnia, dodam ze choruje na cukrzyce typ 2 a mój cukier zawsze jest ponad normę rano. Miesiąc temu byłem na kuracji która trwa 4 miesiące na zaburzenie depresyjno lekowe i brałem jeden lek na noc Dulsevie. Przerwałem terapie z powodu konieczności pójścia do pracy a po leku czułem oszołomienie poranne ( lek odstawiony w ciągu 12 dni zmniejszając dawkę co 3-4 dni o polowe). Nie wiem gdzie zdiagnozować problem, prosze o wskazanie kierunku leczenia, dodam ze na codzień musze kierować auto w pracy i te ataki są uciążliwe Pozdrawiam
odpowiada 2 ekspertów:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Mgr Hanna Markiewicz
Mgr Hanna Markiewicz

Co oznacza ten wynik krzywej cukrowej u 37-latki?

Witam,proszę o interpretację wyniku krzywej cukrowej: glukoza na czczo 97mg/dl glukoza po 2 godzinach od podania 75g glukozy wynosi 51 mg/dl
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Edyta Sekuła
Lek. Edyta Sekuła

Czy mam powody do zmartwień mając takie wyniki?

Witam, czy jest się o co martwić? Cholesterol całkowity 169 Cholesterol HDL 56 Cholesterol LDL 91 Non-HDL 113 Triglicerydy 112 Bardzo proszę o odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Patronaty