Dzień dobry. Owoce zawierają cukry: fruktozę i glukozę. Spożycie owoców podnosi poziom glukozy we krwi, mimo to są one źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je spożywać. Najlepiej jeść owoce w kilku małych porcjach, niekoniecznie w ostatnim posiłku. Najmniej węglowodanów zawierają: arbuz, grejpfrut, poziomki, truskawki. Polecam je szczególnie. Proszę uważać na winogrona, śliwki, banany, ananasy i wszelkie suszone owoce oraz owoce w syropach, ponieważ mogą znacznie podnosić stężenie glukozy we krwi. Zachęcam również do lektury http://dietetycy.org.pl/14-listopada-swiatowy-dzien-walki-cukrzyca/. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam,

W przypadku cukrzycy typu II proponuję kierować się wyborem warzyw i owoców z grupy tzw niskiego indeksu glikemicznego, ewentualnie średniego. Wydaje mi się, że przy tak prowadzonej diecie nie ma sensu utrudniać sobie życia wnikając w to ile mają fruktozy, glukozy czy też skrobi. Indeks glikemiczny (IG) jest tutaj najważniejszy - proszę jednak pamiętać o takich sytuacjach gdy np odpowiednie będzie spożywanie surowej marchwi ale jej gotowana postać ma już wysoki IG. Mogę jeszcze dodać, że na pewno korzystniej na ostatnie posiłki w ciągu dnia zjadać warzywa niż owoce.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty