Spożywanie owoców przy cukrzycy

Witam jestem chory na cukrzyce i przy okazji odchudzam się w swojej diecie spożywam owoce gdzieś około 5-7 owoców różne np.jabłko,kiwi,banany,brzoskwinie,winogrona są one słodkie mam pytanie czy nie pod wyższą mi cukier w organizmie.I ile mogę je spożyć dziennie tak aby mi nie zaszkodziły?Pozdrawiam Marcin.
MĘŻCZYZNA, 35 LAT ponad rok temu

Owoce oczywiście znacznie podwyższą cukier! Proszę poszukać w internecie tabeli z produktami wg indeksu glikemicznego - im wyższy IG tym wyższe stężenie cukru we krwi po spożyciu. Owoce o wysokim IG to m.in. banany i winogrona - których należy się wystrzegać. pozdrawiam
http://www.akademiazz.com.pl

0

Witam!

Owoce zawierają cukry: fruktozę i glukozę. Spożycie owoców podnosi poziom glukozy we krwi, mimo to są one źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je spożywać. Najlepiej jeść owoce w kilku małych porcjach, niekoniecznie w ostatnim posiłku. Najmniej węglowodanów zawierają: arbuz, grejpfrut, poziomki, truskawki. Polecam je szczególnie. Proszę uważać na winogrona, śliwki, banany, ananasy i wszelkie suszone owoce oraz owoce w syropach, ponieważ mogą znacznie podnosić stężenie glukozy we krwi. Zachęcam również do lektury http://dietetycy.org.pl/14-listopada-swiatowy-dzien-walki-cukrzyca/.
Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty