Owoce i warzywa a cukrzyca

Osoby cierpiące na cukrzycę powinny bardzo uważać na swoją dietę. Nawet jeśli spożywają zdrowe produkty, takie jak warzywa czy owoce, powinny zwracać na poziom cukru w nich zawarty.

Mgr Barbara Paluch Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
Przy cukrzycy najważniejsza jest odpowiednia dieta. Regularne posiłki co 2,5-3h, 5 razy dziennie. Oczywiście należy odstawić słodycze oraz cukier.
Jeśli chodzi o owoce można spożywać takie, które mają niski indeks glikemiczny: truskawki, maliny, porzeczki, mandarynki, grejpfruty, gruszki, pomelo, granat, jabłko gotowane, pomarańcze.
Oczywiście nie należy przesadzać z ilością owoców w diecie. Dwie porcje owoców w diecie cukrzycowej wystarczą.

0

Można jeść owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym , są ważnym źródłem składników odżywczych. Na pewno lepiej jeść surowe warzywa, ale owoce w mniejszych ilościach też można. :


Szybki podział owoców ze względu na indeks glikemiczny:

Niski IG (poniżej 40) :

świeże – nie suszone ani z puszki :awokado, jeżyny, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki, śliwki, morele, agrest, czarne porzeczki, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, nektarynki, brzoskwinie, granat, figi



Średni IG (od 40 do 70)

banany, winogrona, mango, kiwi, ananas,

gruszki swiat-dietetyki


Wysoki IG (powyżej 70)

arbuz, melon, daktyle, suszone owoce


Jak widać jest sporo owoców, które można jeść.



Należy pamiętać, że suszonych owoców jemy objętościowo mniej niż świeżych – dokładnie tyle ile można byłoby ich zjeść przed wysuszeniem (np. 5 suszonych śliwek a nie 20).

0

Witam serdecznie,

jak najbardziej można ale z umiarem i obserwować jak się będzie Pani mama czuła. Owoce są ważne w diecie z uwagi na źródło witamin, soli mineralnych, błonnika ale tak jak pisała w rozsądnych ilościach.
W diecie cukrzycowej należy przede wszystkim zwracać uwagę na tzw indeksy glikemiczny, również przy wyborze owoców. Należy spożywać produkty i niskim indeksie. Tabele z IG są ogólnodostępne.
Proszę wybierać owoce świeże, mrożone o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak melony, truskawki, poziomki, arbuzy czy grejpfruty.
Niewskazane są owoce suszone, kandyzowane, w syropach, banany, winogrona, owoce zbyt dojrzałe


pozdrawiam
Małgorzata

0

Witam,

może Pani zjadać owoce ale te o niskim indeksie glikemicznym, w ograniczonych ilościach i w pierwszej połowie dnia.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty