Dzień dobry!
Owoce na diecie redukcyjnej są dozwolone, jednak w ograniczonych ilościach. 1-2 porcje owoców dziennie powinny wystarczyć. Owoce o najniższej wartości energetycznej (poniżej 40 kcal/ 100 g):arbuzy, grejpfruty, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki. Owoce o wyższej wartości energetycznej (powyżej 60 kcal/100 g): banany, winogrona, wiśnie. Najlepiej spożywać surowe owoce, ponieważ owoce suszone i w syropach są bardziej kaloryczne.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie owoców podczas odchudzania – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
artykuły
Dietetyczne pułapki
Jeśli dopiero niedawno dowiedziałaś/eś się o swoje
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Dieta niskowęglowodanowa - zasady, produkty wskazane i zakazane
Dieta niskowęglowodanowa, inaczej low carb, to pla