Dzień dobry!
Owoce na diecie redukcyjnej są dozwolone, jednak w ograniczonych ilościach. 1-2 porcje owoców dziennie powinny wystarczyć. Owoce o najniższej wartości energetycznej (poniżej 40 kcal/ 100 g):arbuzy, grejpfruty, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki. Owoce o wyższej wartości energetycznej (powyżej 60 kcal/100 g): banany, winogrona, wiśnie. Najlepiej spożywać surowe owoce, ponieważ owoce suszone i w syropach są bardziej kaloryczne.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie owoców podczas odchudzania – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Słodycze dla cukrzyków. Na jakie przysmaki mogą sobie pozwolić diabetycy?
Osoby chore na cukrzycę nie mogą przebierać wśród
Nie jedz takich owoców. Zwiększają ryzyko stłuszczenia wątroby i cukrzycy
Choć owoce to fundament zdrowej diety, nie wszystk
Bosacka zrzuciła kilogramy dzięki diecie, na której była Adele. "Schudłam 4 kg i czuję się świetnie"
Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i youtuberka