Jakie owoce jeść w cukrzycy?

jakie owoce zaniżają cukier w krwi i warzywa
MĘŻCZYZNA, 61 LAT ponad rok temu

Witam! Proszę wybierać owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym. Takie produkty posiadają niewielkie ilości cukru. Przykłady to: arbuzy, grejpfruty, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki, pomidory, ogórki.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

owoce zawierają cukier więc nie obniżają jego poziomu we krwi. Oczywiście nie należy całkowicie wykluczać owoców z diety, gdyż zawierają także błonnik, witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne. Należy jednak wybierać owoce o mniejszej zawartości cukru - mniej dojrzałe jabłka, cytrusy (uwaga na grejpfruty - je można spożywać wyłącznie wtedy gdy nie wchodzą w interakcje ze zażywanymi lekami), truskawki, maliny, kiwi. Należy ograniczać owoce o dużej zawartości cukru i wysokim indeksie glikemicznym takie jak owoce bardzo dojrzałe, banany oraz winogrona.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty