Witam Panią, najwięcej węglowodanów zawierają winogrona, banany, owoce z puszki, śliwki oraz owoce suszone, mniej maliny, mandarynki, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki,kiwi, porzeczka, wiśnie. Natomiast najmniej cukru zawierają: grejpfrut, arbuz oraz truskawki. Powinna Pani spożywać dwie do trzech porcji owoców w ciągu dnia. Proszę zwrócić uwagę także na soki, gdyż dodawany jest do nich cukier. Z soków owocowych należy wybierać soki naturalne bez dodatku cukru.
Powinna Pani także zwrócić uwagę na zawartość węglowodanów w warzywach. Najmniej zawierają: sałata, ogórek, szpinak, kapusta pekińska, cukinia, seler naciowy, pomidor, szparagi, szczypiorek, rzodkiewki, papryka zielona, kalafior, brokuły, boćwina, por.
Pozdrawiam
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jedzenie warzyw przy stosowaniu Warfinu na rozrzedzenie krwi – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakich owoców nie jeść przy cukrzycy typu 2? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska