Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby

Witam.Moja ciocia ma 63 lata, ma raka watroby. Czy może jeść owoce i warzywa, jesli tak, to w jakiej postaci, czy musza być gotowane, czy surowe i jakie może pic soki?
ponad rok temu

Dzień dobry,
Bardziej dla cioci wskazane są warzywa gotowane - brokuły, marchewka, pietruszka, ziemniak, sałata, seler, koper, pomidor bez skórki, czerwona papryka (świeża), dynia.
Ostrożnie z warzywami kapustnymi - kalafior, kapusta, cebula, czosnek, ogórek - ze względu na ciężka strawność i mogą powodować wzdęcia.
Z kolei owoce takie jak jabłko, banan, mandarynka, kiwi, truskawki, maliny mogą być spożywane.
Grejpfruty, śliwki, winogrona, wiśnie z jednej strony są ciężko strawne, a z drugiej zawierają spore ilości fruktozy (winogrona), które mogą obciążać wątrobę.
Soki (zwłaszcza przecierowe) z dozwolonych warzyw i owoców są dozwolone.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty