Dzień dobry,
Bardziej dla cioci wskazane są warzywa gotowane - brokuły, marchewka, pietruszka, ziemniak, sałata, seler, koper, pomidor bez skórki, czerwona papryka (świeża), dynia.
Ostrożnie z warzywami kapustnymi - kalafior, kapusta, cebula, czosnek, ogórek - ze względu na ciężka strawność i mogą powodować wzdęcia.
Z kolei owoce takie jak jabłko, banan, mandarynka, kiwi, truskawki, maliny mogą być spożywane.
Grejpfruty, śliwki, winogrona, wiśnie z jednej strony są ciężko strawne, a z drugiej zawierają spore ilości fruktozy (winogrona), które mogą obciążać wątrobę.
Soki (zwłaszcza przecierowe) z dozwolonych warzyw i owoców są dozwolone.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Warzywa, owoce – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie produkty i dania dla 6-miesięcznego dziecka? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga