Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej

Witam. Jestem na dicie fosforanowej (kamienie nerkowe-fosforanowe). Nadchodzi wiosna, uwielbiam warzywa i owoce. W internecie spotykam sprzeczne informacje co do warzyw w mojej diecie, stąd pytanie do specjalistów: jakie warzywa i owoce zaleca się przy mojej diecie a jakich powinienem się kategorycznie wystrzegać? Czy powinienem ograniczyć spożycie ziemniaków? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Przy diecie fosforanowej należy unikać takich warzyw i owoców jak surowy szpinak, surowe brokuły, karczochy, kiełki, większość sałat, surowe cukinie, surowy groszek, kapusta czerwona, surowy seler, kalafior, marchewka, kiełki zbóż, kiełki lucerny, botwinka, papryka, ogórki, jarmuż, wodorosty, cebula, szparagi, jabłka, rabarbar, świeży ananas, czereśnie, truskawki, morele, melon, brzoskwinie.
Bezpiecznie można spożywać warzywa w occie, grzyby w occie, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, kukurydza konserwowa, śliwki, borówki, czerwone porzeczki, żurawiny, owoce w puszce, rodzynki, soki i napoje owocowe (zwłaszcza słodzone), dżemy, powidła.
Ziemniaki w diecie są dozwolone lecz należy je ograniczyć.

Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej, w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line.

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty