Tak
Jeśli chory nie ma zaburzeń połykania i innych chorób, które powodują wykluczenie surowych warzyw i owoców, to tak. W przypadku cukrzycy owoce należy ograniczyć do 1,5 porcji/dzień. Proszę jednak wybierać te bogate w polifenole np. koloru fioletowego i czerwonego. Jeśli chory ma wzdęcia to proszę wykluczyć kalafior, brokuły, kapustę , brukselkę, cebulę, nasiona roślin strączkowych.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Przepuklina rozworowa przełyku. Czy mogę jeść marchewkę i kolorowe warzywa? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska