Witam serdecznie, jeżeli chodzi o warzywa to sprawa jest prosta - na diecie odchudzającej wskazane są wszelkie warzywa, pod warunkiem, że żadne nas nie wzdymają, nie mamy alergii itd. Preferowany sposób obróbki to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i oczywiście warzywa zjadane na surowo, bo wtedy mają najwięcej witamin i błonnika. Warzywa smażone na tłuszczu nie są polecane z tego względu, że są po prostu bardziej kaloryczne. Jeżeli zaś chodzi o owoce, to starajmy się je spożywać do śniadania, na drugie śniadanie lub podwieczorek, a unikajmy w późnych godzinach wieczornych czy do kolacji. Awokado i kokos to owoce zawierające sporo tłuszczów, podobnie jak orzechy, włączamy je więc do diety sporadycznie w celu uzupełnienia tłuszczów nienasyconych (tych korzystnych dla organizmu). Dosyć dużo węglowodanów prostych zawierają również winogrona i banan. Ja radziłabym w porze letniej i jesiennej skupić się na naszych rodzimych owocach sezonowych, a w zimie na owocach cytrusowych, można również korzystać z mrożonek (truskawki, maliny), szczególnie jeśli są robione z owoców z własnego ogródka. Należy też pamiętać, że owoców nie należy posypywać cukrem jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej. Pozdrawiam, I. Zadnieprowska
Witam,
warzywa oraz owoce są źródłem cennych w diecie witamin i mikroelementów. Są one również źródłem węglowodanów czyli cukrów. Często twierdzi się, że gdy chcemy obniżyć naszą masę ciała warto sięgać po takie owoce i warzywa, które mają niski indeks glikemiczny. Na wysokość indeksu glikemicznego wpływa jednak również sposób obróbki, i tak marchewka czy burak w postaci surowej mają niski indeks glikemiczny ale już po ugotowaniu wyższy. Wśród owoców niski indeks mają: brzoskwinie, jabłka, gruszki, maliny, truskawki, pomarańcza, itd. Wśród warzyw niski IG mają soczewica, sałata, por, pomidory, pieczarki, oliwki, ogórek, surowa marchew, groch, fasolka szparagowa itd.
Jednak biorąc pod uwagę wielkość standardowej porcji konkretnego owocu czy warzywa, co uwzględnia ładunek glikemiczny okazuje się, że z warzyw i owoców nawet na diecie można czerpać dowolnie.
Co do sposobu obróbki najlepiej jeśli te produkty będą surowe lub gotowane na półtwardo.
pozdrawiam
Magdalena Kubik
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Warzywa, owoce – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka